Предузеће за ремонт пруга добија купца у новембру

Пет реномираних компанија из Русије, Кине, Аустрије, Француске и Турске откупило је документацију поводом продаје целокупног капитала новосадског предузећа ЗГОП,

чије понуде треба да буду отворене 8. новембра у 12 часова у просторијама Министарства привреде у Београду.

– Потенцијалним купцима данас истиче рок за подношење захтева за откуп продајне документације – каже директор ЗГОП-а Зоран Станојевић. – Овога пута  јавиле су се реномиране компаније, што улива наду да ће једино предузеће у Србији комплетно опремљено за ремонт и реконструкцију железничких пруга коначно наћи доброг власника. До сада је фирма, после неуспеле приватизације, чак три пута била на продаји, али ниједном није било  заинтересованих инвеститора. Добар одзив купаца долази и због тога што је Србија добила кредите за реконструкцију пруга од Русије, Кине и од Европске банке за обнову и развој. У тим пословима ЗГОП је, после спроведених тендера, упослен као подизвођач.

Процењена вредност капитала ЗГОП-а износи 3.632.654 евра и та сума уједно је и почетна цена по којој се новосадско предузеће продаје.

Потенцијални купци приликом откупа продајне документације морали су и да уплате депозит од 363.265 евра или у динарској противвредности по средњем курсу Народне банке Србије, с тим што ће им тај износ бити урачунат у цену предузећа. 
Министарство привреде у јавном позиву навело је да право да учествују у куповини ЗГОП-а имају инвеститори који су у 2015. години остварили приход од најмање десет милиона евра.

Док ЗГОП не прође власничку трансформацију, предузеће увелико ремонтује пруге.

– Радимо на прузи Београд–Бар, на деоници Ресник–Ваљево дугој од више од 45 километара. На том пружном путу у току су реконструкције железничких станица у Вреоцима, Лазаревцу, Лајковцу, Словцу и Дивцима. Истовремно смо упослени и на југу Србије, на Кородору 10, на деоницама Винарци–Ђорђево, Врањска бања – Ристовац и Бујановац–Букарица – наводи директор Станојевић.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести