Мењање свести као дугорочно решење

Међународни симпозијум „Превенција саобраћајних незгода на путевима 2016“, који окупља многобројне домаће и иностране стручњаке, отворен је јуче у „Мастер-центру“ Новосадског сајма.

Тринаести симпозијум отворио је председник Скупштине града Здравко Јелушић.

– Нови Сад ће сигурно бити отворен за идеје и предлоге стручњака из те области, али исто тако очекујемо иницијативе од науке, очекујемо да видимо на шта то локална самоуправа треба да обрати пажњу – поручио је Јелушић учесницима симпозијума.

Кључно решење за побољшање безбедности у саобраћају за Јелушића је рад на широком и свеобухватном пројекту промене свести људи, почевши од најмлађих узраста, „да би за 10 или 15 година друштво имало другачију свест по том питању“.

– Овакви симпозијуми јесу место да се мења свест, да се утиче на оне који доносе одлуке, на оне који ће потенцијално променити законе – нагласио је Јелушић, додавши да репресивне мере само накратко могу зауставити или смањити потенцијалне негативне појаве, као што су саобраћајне несреће, удеси и незгоде.

Председник Скупштине града захвалио се и проф. др Милану Инићу, који се том тематиком бави читав живот и захваљујући коме симпозијум има међународни карактер, те дугогодишњу традицију одржавања у Новом Саду. На симпозијуму, који се сматра најугледнијим стручним скупом из те области у овом делу Европе, биће презентовано 45 радова, на којима је радило 80 аутора и коаутора, од којих 30 страних стручњака.

Организатори скупа су Факултет техничких наука у Новом Саду, Саобраћајни факултет Универзитета у Београду, Факултет за грађевину, саобраћајно инжењерство и архитектуру Универзитета у Марибору, Висока техничка школа у Нишу, Интернационални центар за безбедност саобраћаја, Криминалистичко-полицијска академија из Земуна и Удружење за безбедност саобраћаја Србије.

С. Крстић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести