Вучић: „Трепча” ударила из ведра неба

– Наставићемо процес дијалога веома енергично и посвећено, зато што је то један од предуслова за економски развој целог региона и нешто што морамо да урадимо за будућност

 српско-албанских односа – поручио је  премијер Владе Србије Александар Вучић, дебатујући с председником Владе Албаније Едијем Рамом на Београдском безбедносном форуму. – Знам да има много људи у Србији који то не схватају и рећи ће нека Вучић стави ону белу капицу и каже да пријатељ Едија Раме и Албанаца. Није ме брига. Говорим оно што мислим. Сигуран сам да говорим истину и неће бити лако.

Дискусију је обележила заједничка оцена да се две стране не слажу по питању статуса Косова, али и полемика Раме и Вучића о „Трепчи“ и хапшењу Нехата Тачија.Рама је рекао да је „Косово питање о којем се потупно не слажемо, и то је јасно, будући да је мој став да Србија што пре призна Косово, то ће бити боље за све“. Али, додао је, истовремено постоји процес који он потпуно подржава и за који је увек отворено говорио да обе стране и лидери из Београда и Приштине треба да буду посвећени, а то је дијалог. 

Премијер Вучић је реплицирао да „имамо различите ставове о Косову – ви мислите да је то суверена, независна држава, ми то не мислимо, али треба да разговарамо о томе“.Двојица премијера споменула су у разговору и медије.– Када сам приметио присуство косовских медија, знао сам да ће се Еди мало бавити и дневном политком – констатовао је Вучић, док је Рама приметио да је, прелисатавајући медије у Србији, видео да се сви баве „Трепчом“, за коју је рекао да је то питање економије и о његовој судбини треба да одлучују економисти, а не политичари.

– Усуђујем се да кажем да знам више о том руднику од албанског премијера и морам да кажем да је Приштина урадила најгори могући потез када је реч о економији и развоју рудника – констатовао је председник српске владе.Упозорио је да је питање „Трепче“ нешто што се појавило „из ведра неба и што нас је све изненадило и не знам шта даље, искрено говорећи, није ми јасан разлог за то“. С друге стране, Рама је рекао да  је „Трепча“ рудник који се налази на територији Косова, али да он припада грађанима Косова, без обзира на то да ли су Срби или Албанци. Упитао је шта Србија с „Трепчом” хоће да уради, „да ли да је пребаци у Београд?”

Вучић је објаснио да су приштинске власти прескочиле све процедуре зарад унутрашњих политичких разлога, за шта, додао је, не може да нађе рационалан разлог.У вези с хапшењем Нехата Тачија, Рама је упитао шта то говори о људима када онога ко је десет пута прешао границу неко ухапси 11. пут. Премијер Србије је одговорио да не зна ништа о том случају јер није видео досије, али је нагласио да Београд није искористио хапшење и притварање Оливера Ивановића као разлог за прекид дијалога с Приштином.

– Да ли заиста верујете да је неко намерно ухапсио Тачија из политичких разлога? Не, нико то није учинио. Налог је био издат 1999. – рекао је Вучић.
Осим о односима Београда и Приштине, дебатовало се јуче и о односима с ЕУ и Русијом.Вучић је констатовао да је Албанији лакше да се бори за западну подршку тиме што говори против Русије.

– Ја то не радим, ни са Западом, ни с Русијом, Кином. У другом смо положају. ЕУ је овде спозната као организација која врши већи притисак на Србију због Косова. Истовремено знају да нам упућују коментаре, а када неко други чини нешто лоше, они ћуте. То грађани виде и осећају. Албанија нема проблема с територијалним интегритетом. То су проблеми који су у различитом приступу – објаснио је премијер Србије.
Како је указао, „ми разговарамо с албанским лидерима на Косову и то је чињеница”.

– Не заустављамо процес дијалога, иако се понекад чини да смо у ћорсокаку, а не верујем да је у тој ситуацији. Сматрам да морамо пронаћи више компромиса да бисмо се могли посветити причи о европском путу, економском напретку – поручио је Вучић.
Председница Фонда за политичку изузетност Соња Лихт је, отварајући јучерашњу дискусију, изјавила да Александар Вучић и Еди Рама треба да буду шампиони нове етапе регионалне сарадње.

С. Станковић
 

Нећу се кандидовати

Председник Владе Србије поновио је  да нема намеру да се кандидује на председничким изборима. Подвукао је да, иако многи његове политичке потезе тумаче као председничку кампању, он то неће урадити.
– Кажу: глупи Вучић жели да победи на председничким изборима, а ја се нећу ни кандидовати – образложио је Вучић.

Брига Меркелове за регион

Премијер Вучић је признао да страхује да би одласком Ангеле Меркел с функције немачког канцелара могло доћи до „европског нереда”.– Она је оличење одлучне и посвећене жене која се бринула о региону. Увек када је било проблема у региону, ко би други могао позвати било кога од нас и казати шта треба да урадимо – објаснио је Вучић.Указао је на то да „Срби не заборављају да смо имали санкције пре годину, када је стотине хиљаде људи почело да бежи и преко Хрватске, која је увела санкције против нас”.

– Без присуства Меркелове у региону, ко зна шта би се десило у то време. Многи то олако заборављају и увек ћу јој бити захвалан – навео је Вучић, изразивши двиљење немачкој канцеларки због односа према избегличкој кризи.
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести