Сањину Сефићу одређен екстрадициони притвор

Виши суд у Новом Саду одредио је екстрадициони притвор Сањину Сефићу, за кога се сумња да је у Сарајеву аутомобилом усмртио две особе,

наводе из тог суда. Како је објашњено, екстрадициони притвор Сефићу се рачуна од 12. октобра и може трајати најдуже до два месеца.

Како је казала порптаролка Вишег суда у Новом Саду Ивана Карапанџић, надлежни органи Босне и Херцеговине имају 18 дана од пријема дописа из Србије да доставе захтев за изручење Сефића или да траже продужење рока за доставу захтева. 

– У том периоду пред нашим судом обавиће се провера претпоставки за изручење – рекла је Ивана Карапанџић. 

Додала је да је Сефић саслушан у присуству браниоца по службеној дужности, да је утврђен његов идентитет и да је рекао да има само држављанство Босне и Херцеговине. Ивана Карапанџић је изјавила да је Сефић саслушан и о околностима дела и о самом догађају, али је на нашем суду првенствено да спроводи поступак изручења и све околности у вези с тим.

– А о свему што се тиче његове кривичне одговорности, дела и осталог, изјашњаваће се судови његовог држављанства, значи судови Босне и Херцеговине. Њему се, иначе, ставља на терет тешко дело угрожавања јавног саобраћаја, са смртном последицом, и дело непружања помоћи повређеном лицу – навела је она.

Сефић је осумњичен да је аутомобилом код Земаљског музеја у Сарајеву у недељу увече усмртио две девојке, а потом побегао из БиХ и прешао у Србију.

Иначе, Министарству правде Србије стигао је захтев сарајевског Кантоналног суда за изручење Сањина Сефића, речено је јуче  Тањуг у у том ресору. По пријему, захтев за изручење је прослеђен Вишем суду у Новом Саду који ће одлучити о испуњености услова за изручење, прецизирају у Министарству. По пријему тог акта стичу се услови за Сефићево хапшење и притварање до одлуке суда.

Кантонални суд у Сарајеву прекјуче је издао наредбу за расписивање потернице за Сефићем и донео решење којим му је одређен притвор.

Начелник Одељења МУП-а Србије за медије и комуникације Немања Пантић босанским медијима је рекао да је од МУП-а Федерације БиХ у уторак око 23.45 сата добио обавештење да је Сањин Сефић, по њиховим подацима, пребегао у Србију на граничним прелазу Увац, што је МУП Србије, како је рекао, потврдио.

Мада је Сањин Сефић ухапшен прексиноћ у Новом Саду, његов адвокат Дејан Копрић ипак тврди другачије. Наиме, суд у Новом Саду доделио је Сефићу адвоката по службеној дужности, који је у разговору за „Аваз” открио детаље хапшења, односно, како тврди Копрић, предаје.

– Сањин Сефић се предао полицији, није ухапшен – каже адвокат Копрић. – Он је на Железничкој станици у Новом Саду питао грађане где је најближа полицијска станица. Ту су, игром случаја, били полицајци у цивилу, који су га спровели у полицијску станицу. То су његове речи и ја немам разлога да му не верујем.

Копрић је напоменуо да је Сефић у веома тешком психичком стању.

– Јуче око 13 часова сам разговарао с њим и он је изразио своје кајање због свега. На њему се лепо види да је у веома тешком, да не кажем критичном стању због свега што се десило – нагласио је Копрић, напомињући да његово мишљење о стању Сањина Сефића не игра никакву  правну улогу. – Ја њега нећу бранити кривично. Суд у Новом Саду неће одлучивати о кривици, већ о изручењу. Моје је само да пренесем у каквом је стању осумњичени тренутно.

На питање када се може очекивати изручивање Босни и Херцеговини, Копрић је казао да за сада, по подацима које он има, нема сметњи за Сефићево изручење БиХ.

– Сефић нема кривичног дела у Србији, нити има пријављено пребивалиште, тако да нема основа да остане у Србији – казао је адвокат, и напоменуо да ће изручење бити процедура која мора ићи по закону. – Сада смо у фази достављања пратеће документације из Босне и Херцеговине, без које неће моћи бити могуће извршити изручење. Морам напоменути да је пред нама правни процес у којем комуницирају министарства Србије и Босне и Херцеговине и да то неће ићи тако брзо. У овом тренутку нико са сигурношћу не може рећи када ће изручење бити извршено.

Е. С. Х.

 

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести