Евролига: Звезда испустила победу у финишу утакмице

Кошаркаши Црвене звезде поражени су у Пиониру од Дарушафаке са 73:70 (24:17, 20:13, 8:16, 18:27), на отварању нове сезоне у Евролиги.

Црвена звезда-Дарушафака 70:73 (24:17, 20:13, 8:16, 18:27)

БЕОГРАД: Дворана “Александар Николић”, гледалаца: 8.823, судије: Перез Перез (Шпанија), Коромилас (Грчка), Лавринавичијус (Литванија).

ЗВЕЗДА: Ребић 2, Дангубић 7, Митровић 12, Лазић, Симанић, Добрић, Симоновић, Џенкинс 8, Гудурић 13, Јовић 8, Кузмић 16, Бјелица 4.

ДАРУШАФАКА: Вилбекин 2, Арслан, Јагмур, Турен, Батук 4, Ерден, Ванамејкер 11, Клајбурн 19, Моерман 10, Алдемир, Савас, Андерсон 5, Слотер 2, Бертанс 13, Харангоди 7.

Од готовог – вересија. Водила је Звезда 39 минута против пребогатог тима из Турске, али у завршници црвено – бели нису имали довољно среће, концентрације и умећа да преломе утакмицу у своју корист.

Почело је добрим нападима обе екипе, па је после непуна два минута резултат био 6:6. Међутим, добром игром у одбрани, офанзивним скоковима и сјајним нападачким акцијама црвено – бели су успели да направе серију од 9:0, а тренер гостију Дејвид Блат био је принуђен да затражи тајм – аут. Није то пореметило Звезду, напротив. Два и по минута пре краја прве четвртине, након поена расположеног Луке Митровића, домаћи су први пут били на двоцифреном вишку (22:11). Одлично је одиграла Звезда прву деоницу, а једина замерка је сва четири промашена слободба бацања.

Друга четврина кренула је у сличном ритму као и претходна, али онда су се разиграли Турци, повезали неколико добрих офанзивних акција и успели да се примакну на минус три (28:25). Тројком је узвратио Гудурић, који је већ у наредном нападу „украо“ лопту и тако зауставио серију Дарушафаке. То је била најава, испоставиће се, контра серије Звезде. Као фурија ређали су се добри напади црвено – белих и убрзо су Београђани повели, после поена Кузмића, са 15 поена разлике (44:29). Турски тим је до одласка на одмор успео само да погоди једно слобидно бацање.

У наставку одмах је поентирао Кузмић за максималних плус 16 (46:30), након чега је уследило неколико неогранизованих напада Звезде и дарушафака је направила серију од 7:0. Опао је у том периоду темпо игре, али је Звезда, поред врло лоше игре у нападу, играча солидно у дефанзиви и на тај начин чувала махом двоцифрену предност. Но, она се делом истопила на крају треће четвртине после тројке Бертанса, па се у последњу деоницу ушло резултатом 52:46. 

Одржавала је Звезда стечену предност у прва два минута, а онда је, у последњој секунди напада, Бертанс погодио тројку уз фаул, реализовао слободно бацање и смањио на минус два (56:54), па је тренер домаћих Дејан радоњић затражио минут одмора. Одмах је тројку вратио Гудурић, али и Вонамејкер, па поново Гудурић! Није Дарушафака успевала да стигне предност домаћих, али ни Звезда да се „одлепи“ и све је указивало на неизвесну завршницу. У последњи минут се ушло са 68:67 за Звезду, али наш шампион је у пенал завршници поклекао, бодови су отишли у Турску.

Д. Кнежић
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести