Čije interese zastupaju samostalni narodni poslanici?

Grupi samostalnih poslanika u Skupštini od nedavno se pridružila i Dijana Vukomanović, a od te ideje nije daleko ni Đorđe Vukadinović, kome je novo rukovodstvo DSS-a poručilo da ga više ne želi u svom poslaničkom klubu.

I dok stranke traže od poslanika da vrate mandat, Zakon ih demantuje, jer po njemu, poslanik je vlasnik mandata.

Da li su poslaničke klupe za robote ili za ljude sa drugačijim stavom i mišljenjem? I šta ako taj stav postane drugačiji od stava stranke, kao u slučaju, sada već bivše članice SPS-a, no i dalje poslanice Dijane Vukomanović? Ona lično tvrdi da je van poslaničke grupe, čim postoji kategorija samostalnog poslanika.

Ali, kako bi Dijana Vukomanović pod imenom i prezimenom ušla u parlament, da iza nje nije stajao SPS? Tako se u javnosti stvorio utisak da poslanici koji, nakon razlaza sa strankom, ne vrate mandat, rade protiv zakona.

"Mandat samostalnog poslanika je moguć i Ustavom je garantovan i zakonom. Ne radim ništa što je mimo zakona", kaže Vukomanovićeva.

Upravo tako. Do 2012. postojao je takozvani imperativni, odnosno vezani mandat, koji je pripadao stranci. Danas mandat po zakonu pripada poslaniku i tako je, kaže Đorđe Vuković iz CESID-a, u svakoj ozbiljnoj parlamentarnoj demokratiji.

"Ako izaberemo jednog predstavnika u parlament, lokalni ili republički, mi smo ga izabrali i dali mu slobodnu volju da nas zastupa. Ne možemo mi njemu sad da uzmemo mozak i kažemo: 'E sad ćeš ti raditi onako kako mi kažemo', to je prosto završena stvar kad se jedna osoba izabere. Između ostalog, tome i služi da osoba ima mogućnosti da pokaže neku nezavisnu politiku i da zbog toga i dalje ostane u statusu poslanika, a ne da ga po svakoj različitoj izjavi koju da ili različitom motivu koji ima u odnosu na lidera stranke da zbog toga izgubi svoj parlamentarni status", smatra Đorđe Vuković iz CESID-a.

Zato što misli drugačije nego novo rukovodstvo DSS-a, poslanik Đorđe Vukadinović našao se u situaciji da stranka sada traži da joj vrati mandat - a on ne želi. Jer, kako kaže, nije se promenila njegova, već politika novog DSS-a. Baš zato veruje da bi poslanici trebalo da se biraju na svoje, a ne ime stranke.

"Ili pak treba da napravimo neko akcionarsko društvo ovde u Skupštini, da ne trošimo vreme i resurse, i da se onda zna da ova stranka ima 40 ili 50 odsto akcija, neka druga 15 dosto akcija i da onda oni sednu kao neki bord i da se tako glasa, da ne trošimo i ljude i novac", rekao je narodni poslanik Đorđe Vukadinović za N1.

Kako nije tako, vraćanje mandata ne postoji kao mogućnost.

Strankama koje od poslanika izabranih na njihovoj listi traže da vrate mandat, politikolozi ironično poručuju: tražite onda i da se vrati robovlasničko društvo, a 250 ljudi u Skupštini Srbije proglasite robovima.

  • Seljak

    16.10.2016 10:35
    Ne secam se
    Koliko se secam vidje su birale poslanike a ne marva
  • Centarac

    16.10.2016 09:46
    Zaustaviti preletace
    Pod hotno treba promeniti izborni zakon. Da se glasa za osobu a ne za politicku opciju ili da se glasa za coveka u okviru stranke. Onda da vidimo,ko bi ikada glasao za Maju Gojkovic,koja je promenila,u dosadasnjoj karijeri vise politickih opcija kao i Vesic.Zatim,ko bi ikada glasao recimo za Vulina,Babica,N. Stefanovica i sl. Na lokalu za Jelica,ciji broj glasaca je konstantno na nivou statisticke greske,a on se stalno baskari na vlasti,ma ko god vladao u Novom Sadu.
  • nss

    16.10.2016 09:37
    nss
    kako cije...pa svoje kao i svi ostali,pretrcavaju iz stranke u stranku zarad svoje zadnjice a ne zarad ubedjenja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija