VELIKI ŠKOLSKI ČAS: „Glasovi neba pod zemljom“ - iKragujevac


Vesti

Poema „Glasovi neba pod zemljom“, pesnika Aleksandra B. Lakovića, biće izvedena na tradicionalnoj antiratnoj manifestaciji „Veliki školski čas“, koja se održava svakog 21. oktobra u čast civilnih žrtava fašističkih okupatora u Šumaricama.

Reditelj ovogodišnjeg „Velikog školskog časa“ je Đorđe Milosavljević, muziku je komponovao Marko Matović, a kostime uradila Dragica Ilić.

Nastupiće dramski umetnici Isidora Rajković, Katarina Jovanović, Nevena Ristić, Miloš Đorđević, Ivan Tomić i Filip Đorđević.

Okupatori su 21. oktobra 1941. godine, u znak odmazde zbog akcije pokreta otpora u kojoj je ubijeno 10 i ranjeno 26 vojnika nemačkog Vermahta, streljali 2.796 civila iz Kragujevca i okolnih sela, među kojima je bilo 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije.

Uz tradicionalne komemorativne skupove žrtvama fašističkog streljanja u Maršiću, Ilićevu i Grošnici, koji će biti održani 20. oktobra, biće položeni venci i na spomenike streljanim Srbima i Jevrejima u naselju Bagremar.

Uoči „Velikog školskog časa“ u Spomen muzeju „21. oktobar“ biće održana tradicionalna multimedijalna kulturno-umetnička manifestacija „Bdenje“ i otvorena izložba Boleta Miloradovića, a u okviru oktobarskih komemorativnih svečanosti u toku je tradicionalna sezona koncerata ozbiljne muzike „Oktoh“.

 

izvor: FoNet

Pratite nas na našemTELEGRAM kanalu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu