Besplatna hala za nova radna mesta

Z. RAJIĆ

01. 11. 2016. u 23:33

Opština Bač ustupila proizvođaču drvne ambalaže objekat u industrijskoj zoni

Бесплатна хала за нова радна места

Očekuje se da proizvodnja u hali počne do kraja godine

VIŠENAMENSKA proizvodna hala, koju je opština Bač podigla u industrijskoj zoni sa namerom da privuče investitore, besplatno će na pet godina biti izdata u zakup preduzeću “Kribor 021” iz Selenče. Ta firma, osnovana 12. septembra ove godine, koja će proizvoditi drvnu ambalažu, jedina je uputila ponudu na konkurs za iznajmljivanje hale i uplatila depozit od 1.250.000 dinara na tekući račun opštine Bač.

- Depozit je garancija ozbiljnosti investitora da će zasnovati proizvodnju na duže staze i uložiti više od tri miliona dinara u sufinansiranje završetka hale koju je dobio u zakup. Novac kojim će omogućiti da hala bude potpuno funkcionalna, preduzeću “Kribor 021” odbijaće se od zakupnine, počev od šeste godine pa nadalje - predočio je predsednik opštine Bač Dragan Stašević.

Očekuje se da će proizvodnja u iznajmljenoj hali početi do kraja ove godine. Preduzeće se ugovorom obavezalo da će primiti 49 radnika na neodređeno vreme i nagovestilo da će zaposliti i tridesetak sezonaca. Već je počelo prikupljanje prijava za posao, a iskazana je potreba za radnicima raznih profila.

TRI MILIONA POSLODAVCIMA PRVI čovek Bača naglašava da je za ovu opštinu, svrstanu u nedovoljno razvijene, važno svako novo radno mesto, radi čega je u lokalnom budžetu opredeljeno milion i po dinara, udruženih sa isto toliko novca iz NSZ, za podsticaj zapošljavanja. - Predviđeno je da se poslodavcima bespovratno dodeli 200.000 dinara po jednom novozaposlenom, a subvencija će biti 240.000 dinara ako se posao obezbedi starijima od 50 godina, invalidima, ili pripadnicima romske populacije - rekao je Stašević.

- Ispunjeni su glavni zahtevi za ustupanje hale na besplatno korišćenje u prvih pet godina, a to je da bude zaposleno oko 50 radnika za stalno i da dobit ostaje u opštini Bač. Preduzeće “Kribor 021” ima tri vlasnika, od kojih je jedan iz naše sredine, a najvažnije je da je sedište firme u našoj opštini - istakao je Stašević.

Hala od 1.150 kvadratnih metara u industrijskoj zoni podignuta je na parceli od 60 ari. Za izgradnju hale izdvojeno je sedam miliona dinara iz opštinskog budžeta, a pet miliona obezbedilo je Ministarstvo privrede.

- Pošto je reč o objektu na javnom zemljištu, hala ne bi mogla da bude besplatno iznajmljena bez državne pomoći, koja je opštini Bač odobrena u godišnjem iznosu od 200.000 evra. Izdavanje hale omogućeno je stimulansom od 61.000 evra, a u vrednosti od 139.000 evra moći ćemo, takođe besplatno, da zainteresovanim investitorima izdajemo u zakup napuštene poslovne prostore u urbanim delovima naselja - izneo je Stašević.

On je naveo da je renomirana domaća firma zainteresovana da u jednom od devastiranih proizvodnih objekata u Baču otvori tekstilni pogon, uz traženje garancije da joj se obezbedi 70 radnica sa iskustvom. Lokalna samouprava, kazao je Stašević, spremna je i da kupi i adaptira zgradu nekadašnje poljoprivredne zadruge “Vajska-Bođani”, u kojoj je Savez pčelarskih organizacija Srbije zainteresovan da otvori fabriku meda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije