Smanjeni promet povećao poreze

S. BABOVIĆ

02. 11. 2016. u 06:30

Skupština Kruševca korigovala obaveze građana zbog kretanja cena na tržištu nekretnina. DS kritikuje poskupljenje, a SNS im zamera da neosnovano plaše javnost

Смањени промет повећао порезе

Skupština grada na Rasini

SKUPŠTINA grada Kruševca usvojila je odluku o povećanju stope poreza na imovinu koja će od 2017, umesto dosadašnjih 0,35, iznositi 0,40 odsto. I dok opozicija kritikuje ovu odluku, vladajuća koalicija - koja ima ubedljivu većinu u lokalnom parlamentu - ističe da je do ove korekcije došlo usled pada prosečnih tržišnih cena u prometu nekretnina tokom prvih devet meseci 2016.

- To je povećanje od 11,42 odsto - ističe Mirjana Jevremović, odbornica DS. - Vladajuća većina je od 2012, kada je poreska stopa iznosila 0,16 odsto, došla do 0,4, i to je po zakonu maksimalna stopa. Više i ne može, a grad se nalazi pri dnu liste prosečnih zarada u Republici.

Iako demokrate smatraju kako nije u redu da - u trenutku kad padaju cene nekretnina - stižu veći porezi, naprednjaci tvrde da DS bez razloga plaši ljude iznošenjem netačnih podataka.

- Reč je o odluci koja se uglavnom donosi na kraju godine, a i ove je tako zbog smanjenja osnovice - objašnjava Živojin Miloradović, šef odborničke grupe SNS. - To je neznatno povećanje u odnosu na prethodni period i nikako ne iznosi 27 miliona dinara. U ukupnom zbiru poreza, to je ispod četiri odsto povećanja poreza na imovinu za dva oblika.

Kruševac je, inače, podeljen na četiri zone za utvrđivanje poreza, a prosečnu cenu nepokretnosti za svaku od njih utvrđuje lokalna samouprava na osnovu cena ostvarenih u prodaji. Tako se došlo do računice da, na primer, porez za građevinsko zemljište u prvoj zoni iznosi 7.930, u drugoj 3.788, trećoj 1.202, a u četvrtoj 426 dinara.

Prosečna cena kvadrata stambenog prostora u prve dve zone je 70.244 i 61.106, dok je u trećoj i četvrtoj ona po 45.322 dinara. Kuće za stanovanje su nešto povoljnije po ovom kriterijumu, jer prosečna cena njihovog kvadrata po zonama iznosi 29.255, 16.355, 14.059 i 6.061 dinar.


VISINA STOPA

SHODNO odluci o utvrđivanju visine stope poreza na imovinu, ona iznosi tačno 0,4 odsto za prava na nepokretnosti poreskog obveznika koji vodi poslovne knjige, 0,2 za prava na zemljištu obveznika koji ih ne vodi, dok su stope za prava nepokretnosti poreskog obveznika koji ne vodi poslovne knjige - osim na zemljištu - zavisne od visine poreske osnovice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije