Crna Gora: Opozicija bojkotuje Skupštinu

V. KADIĆ

02. 11. 2016. u 07:22

Rezultate izbora još uvek ne priznaju svi učesnici glasanja. Medojević: Zbog lažnih informacija smanjena izlaznost

Црна Гора: Опозиција бојкотује Скупштину

ČETIRI izborne liste koje su na izborima 16. oktobra osvojile 39 poslaničkih mandata od mogućih 81 - Demokratski front, koalicija "Ključ", Demokratska Crna Gora i SDP - bojkotovaće konstituisanje novog saziva državne skupštine. Razlog što ne priznaju rezultate izbora jesu afere koje su krenule dan pred održavanje glasanja, kao i na sami dan izbora, poput one o pokušaju državnog udara, što je, kako ističu njihovi predstavnici, nespojivo sa slobodnim i demokratskim izjašnjavanjem građana. Ovaj stav trebalo bi da bude "overen" na njihovom zajedničkom sastanku.

U Demokratskoj partiji socijalista kažu da ko gubi ima pravo da se ljuti, uz podsećanje da su oni 16. oktobra "nadjačali 15 stranaka koje su bile na izborima protiv njih". Poručuju da su u ovom trenutku više bazirani na pregovore sa manjinskim partijama ne bi li što pre formirali vladu i nastavili evroatlantske integracije.

- Opozicija ne sme priznati rezultate izbora dokle god hapšenja i optužbe za terorizam ne rezultiraju pravosnažnom osuđujućom presudom. DPS je po ko zna koji put svečanost izbora pretvorio u cirkus. Ovoga puta njihov cirkus postaje veoma ozbiljan jer su ga izrežirali sa terorizmom u pokušaju - izjavio je Blagoje Grahovac, geopolitički analitičar.

On je pozvao Milivoja Katnića, glavnog specijalnog tužioca, da proširi istragu na lidera DPS Mila Đukanovića, direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i direktora ANB Dejana Peruničića jer "oni po službenoj dužnosti moraju da znaju ko je glavni režiser ovog cirkusa".

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, tvrdi da je opozicija izgubila izbore zbog ANB.

- Priču o lažnom državnom udaru po svemu sudeći organizovala je crnogorska ANB u cilju sprečavanja pobede opozicije. Niko iz DF nije pozivao građane da se okupljaju posle objavljivanja rezultata, pa prema tome i ta vest je netačna. Širenjem lažnih informacija specijalni državni tužilac je direktno uticao na regularnost izbora i smanjio izlaznost koja je garantovala našu pobedu - ocenjuje Medojević. - Po našoj proceni zbog ove akcije ANB i širenja straha i dezinformacija, pravljenja atmosfere vanrednog stanja, mogućeg ugrožavanja života građana, čak 29.000 birača manje izašlo je na ove izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)