CG: Kome je otišlo 89.000 €?

V. KADIĆ

02. 11. 2016. u 09:40

Sumnje da je Državna izborna komisija odgovorna za zloupotrebu budžeta namenjenog za stranke. Odobravane i liste sa lažnim potpisima onima koji su hteli da se domognu novca

ЦГ: Коме је отишло 89.000 €?

Iz Centra za demokratiju i ljudska prava u utorak je upućen poziv Državnoj izbornoj komisiji da preuzme odgovornost za moguću zloupotrebu budžetskih sredstava u iznosu od 89.400 evra, koja su uplaćena podnosiocima izbornih lista u skladu sa zakonom o finansiranju kampanje.

Tako što su dozvolili overu lista sa falsifikovanim potpisima birača i to onima koji su hteli zapravo samo da dobiju novac iz budžeta, a ne da stvarno učestvuju u izbornoj trci.

Osim toga, u CEDEM ukazuju na to da nije bila obezbeđena ni kvalitetna kontrola prikupljanja potpisa birača.

Nove kritike dolaze u trenutku kada se još nisu slegli skandali koji su obeležili rad Državne izborne komisije prilikom potvrde konačnih rezultata parlamentarnih izbora (uvrede i umalo fizički obračuni, pokušaj falsifikovanja dokumenata).

- Vidljivo je da čak kod četiri od ukupno 17 potvrđenih izbornih lista postoje značajna odstupanja između broja prikupljenih potpisa birača i broja osvojenih glasova. Iz konačnog izveštaja DIK-a, vidljivo je da su te liste osvojile između 700 i 1.200 glasova, što je višestruko manje od broja potpisa podrške koje su prikupile uoči predaje lista, a što dovodi u ozbiljnu sumnju autentičnost prikupljenih potpisa.

Podsećamo da je CEDEM tokom izborne kampanje uporno apelovao na DIK da saopšti metodologiju po kojoj će proveravati verodostojnost prikupljenih potpisa kako bi se predupredile moguće zloupotrebe i falsifikovanje potpisa birača od onih podnosilaca izbornih lista koji izbore mogu da iskoriste isključivo u svrhu pridobijanja sredstava iz državnog budžeta na nedozvoljen način, upozoravaju u ovoj nevladinoj organizaciji.

Oni dele sumnju da DIK nije imao kapaciteta da ocenjuje da li su izborne liste za poslanike sastavljene i podnete u skladu sa zakonom, ali ni da sprovodi kvalitetnu i sveobuhvatnu kontrolu prikupljanja potpisa birača.

Milisav Ćorić

Član Državne izborne komisije Milisav Ćorić nije želeo da komentariše navode CEDEM-a o navodnim zloupotrebama komisije, ali je za "Novosti" saopštio da je deo članova DIK-a u toku proglašenja rezultata izbora pokrenuo inicijativu da se o mogućim zloupotrebama obaveste specijalni državni tužilac i drugi nadležni organi.

- Međutim, prilikom izjašnjavanja o toj inicijativi preglasali su nas predstavnici DPS. Epilog svega je da inicijativa nije usvojena, pa ona kao akt komisije nije mogla biti upućena nadležnim državnim organima - kaže Ćorić.

Predsednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović izjavio je da se pokazalo da je "DIK mrtva institucija, jer se u njoj glasalo po partijskom nalogu, a ne po zakonima".


OSTAVKA

ČLAN DIK-a Vlado Dedović (CEMI) podneo je ostavku u komisiji samo dan nakon proglašenja izbornih rezultata, kako bi svoj angažman nastavio u Briselu u Savetu Evrope. U opoziciji ističu da je Dedović odigrao svoju ulogu i podigao ruku za DPS "kako bi pokradeni izbori bili proglašeni regularnim".

- Skandalozna dešavanja na sednici DIK-a pokazuju da je namera vrha DPS da Crnu Goru uvede u diktaturu - poručili su iz DF.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)