Srbija kandidat za domaćinstvo Mundobasketa 2023. godine

V. P.

02. 11. 2016. u 09:48

FIBA objavila listu 11 potencijalnih domaćina Svetskog prvenstva za košarkaše. Postoji mogućnost da više zemalja bude organizator Mundobasketa

Србија кандидат за домаћинство Мундобаскета 2023. године

Košarkaši Srbije Foto: Arhiva VN

KOŠARKAŠKI savez Srbije, kao što je ranije najavio, podneo je kandidaturu za organizaciju Svetskog prvenstva za košarkaše 2023. godine. FIBA je objavila da su, osim naše zemlje, u konkurenciji Argentina, Australija, Nemačka, Hongkong, Izrael, Japan, Filipini, Poljska, Rusija i Turska.

Svetska federacija saopštila je i da razmatra mogućnost da više država organizuje Mundobasket, smatrajući da se prošlogodišnje Evropsko prvenstvo, održano u Francuskoj, Nemačkoj, Hrvatskoj i Letoniji, pokazalo kao veoma uspešno. Zvanične kandidature, s detaljno predstavljenim planom, biće podnete početkom 2017, a Bord FIBA konačnu odluku o domaćinu šampionata doneće krajem naredne godine.

Beograd je bio viđen kao domaćin Svetskog prvenstva 1994, ali je organizacija dodeljena Torontu, zbog sankcija međunarodne zajednice uvedenih SR Jugoslaviji. Nekadašnja SFRJ ugostila je najbolje svetske reprezentacije 1970. u Ljubljani, kada je selekcija tadašnje države osvojila zlatnu medalju, prvu od ukupno pet, menjajući oblike i imena do poslednje, na Svetskom prvenstvu 2002. u Indijanapolisu.

Isti broj Nejsmitovih pehara imaju SAD, slede SSSR/Rusija sa tri, Brazil sa dva... Srbija je prvi put kao samostalna zemlja osvojila svetsku medalju na Mundobasketu u Španiji 2014, kada je u finalu poražena od SAD. Zbog promene kalendara takmičenja, sledeće Svetsko prvenstvo biće održano 2019. u Pekingu.

REKONSTRUKCIJA "ARENE"

BEOGRADSKA "Kombank arena", kao jedan od glavnih aduta u kandidaturi Srbije za SP 2023, biće u potpunosti osvežena za fajnal-for Evrolige 2018. godine, što uključuje i nabavku medijske kocke za centralnu poziciju na svodu.

Već su počeli radovi na rekonstrukciji i adaptaciji male hale u sklopu "Arene", koje će u četvrtak obići gradonačelnik Siniša Mali, sekretar za sport Slavko Gak i direktor Agencije za investicije Luka Petrović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije