Varnice ne vode u sukob sa Amerikom

D. R. Đ.

02. 11. 2016. u 10:53

Posle oštrih reči između ministara i diplomate SAD. Vulin: Nisam povezao SAD sa ugrožavanjem Vučića. Skot: Previše izjava, imamo zajednički cilj

Варнице не воде у сукоб са Америком

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot Foto Tanjug, AP

SRBIJA i SAD su dve prijateljske zemlje, i nisam tražio polemiku sa američkim ambasadorom u Srbiji Kajlom Skotom, niti sam na bilo koji način povezivao SAD sa ugrožavanjem života srpskog premijera.

Ovo je u sredu rekao ministar Aleksandar Vulin, čija je izjava data dan ranije podigla veliku prašinu i otvorila pitanje - da li su poljuljani odnosi sa Amerikom?

Vulin je u utorak poručio da je "slučaj Jajinci" počeo u izbornoj noći, kada je došlo do upada partija u Republičku izbornu komisiju, pokušaja da se izmene izborni rezultati i njihovog odlaska kod američkog ambasadora Kajla Skota.

- Samo sam ukazao na to da službenici Ambasade SAD ne treba da daju svojim ponašanjem pogrešne signale o kvalitetu odnosa naših država. Nezamislivo je da bi službenici Ambasade Srbije u Vašingtonu u izbornoj noći u toj zemlji podržavali opoziciju, ili da se nalaze na zabavi gde se čuju najgore pogrde na račun SAD - pojasnio je u sredu Vulin svoj stav.

Ambasador Skot nije hteo detaljnije da komentariše Vulinove navode o "slučaju Jajinci":

- Nemam reči, kako da odgovorim na to. Bilo je previše izjava, bolje bi bilo da se usredsredimo na činjenice u našim odnosima koji su dobri, u usponu. Naš cilj, a i cilj Vlade Srbije, jesu brži rast i integracija Srbije u EU.

Pre samo dva dana i potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović uputio je javnu poruku američkom diplomati, rekavši da se "brutalno meša u unutrašnje stvari Srbije", a povodom Skotovog tumačenja "slučaja Savamale".

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović u sredu je ocenila da su SAD prijatelj i partner Srbije, da dve zemlje imaju odlične odnose koji mogu da budu još bolji.

Kritike Vulina na račun opozicionara i njihovih kontakata sa diplomatama izazvale su burne reakcije predstavnika opozicije. Bojan Pajtić (DS) na tviter-nalogu je napisao:

- Ambasador Skot me je posetio u izbornoj noći, kurtoazno, da čestita što smo preživeli. Ni na koji način se nije mešao u izborni proces.

Sanda Rašković Ivić ocenila je da Vulinov nastup "ukazuje da počinje lov na veštice". A Pokret "Dosta je bilo" zatražio je Vulinovu smenu, uz ocenu da je neprihvatljivo da ministar direktno optužuje opoziciju za pokušaj atentata, i to u saradnji sa ambasadom jedne velike zemlje.

AMBASADOR NE SME DA SE MEŠA

NEKADAŠNjI ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović podseća, za "Novosti", da prema Bečkoj konvenciji strani ambasadori ne smeju da daju javne ocene unutrašnjih prilika u zemlji u kojoj službuju, već izveštaje šalju svojim državama, ali da se kod nas "naopaka" praksa ustalila posle 5. oktobra.

- Po pravilu, kada diplomata napravi gaf, onda reaguje Ministarstvo spoljnih poslova, koje na diskretan način izražava nezadovoljstvo. Zbog toga i reakcije dva ministra odudaraju od uobičajene prakse, jer se time ovakve stvari ne prevazilaze - kaže Jovanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Стефан Зоран

02.11.2016. 12:34

Па онда, "da se usredsredimo na činjenice u našim odnosima"! Захваљујући војној интервенцији САД , Србији је отето КиМ. То је чињеница. Али, чињеница је и да САД може да то промени. Истим средствима као 1999. и 2008. Имате велику базу у Урошевцу, имате Р1244 (ставку о повратку српских снага безбедности на КиМ). Очистите КиМ од мафије, сачините уговор о делимичној концесији над рудним богатством Косовскометохијског басена и задржите војну базу. Чињеница је да би се међусобни односи поправили!

hristina

02.11.2016. 12:34

Cinjenica o nasim odnosima, gospodine ambasadore, je da ste nas bombardovali bez icije dozvole, da ste pobili hiljade Srba, ucinili nam materijalnu stetu od 100 mlrd dolara i vratili nas ekonomski 50 godina nazad. Sve smo, samo prijatelji nismo, gospodine americki ambasadore! Gospodjo ministarko gradjevinarstva, kolike plate imaju radnici u am. firmama po Srbiji? Iste kao Amerikanci, u istim firmama, u SAD? Prijatelji se s' kim ti se cefne samo ne potcenjuj inteligenciju srpskog naroda!

Dragan Lo

02.11.2016. 14:26

@hristina - Karte su podeljene i na stolu su. Ako Hristina, Vulin i slični kreiraju odnose sa SAD, eto nama krupnije štete od 100 mlrd dolara sa desetinama hiljada pobijenih Srba.

Bad Boy

02.11.2016. 12:47

Takve diplomatske trapavosti niko ne mora da trpi, pogotovu Amerika. Nadam se da će premijer reagovati povući konsekvencije. Nadam se da će uvideti da je ostavka Vulina u interesu i srpskog naroda i Amerike. Jedan ministar ne sme nikada smetnuti sa uma nit u snu ko je Amerika i da će zbog njegove nesmotrenosti ceo narod morati da plaća. Dosta nam je dobro plaćenih nesposobnjakovića. Ako neko to želi videti u brojkama neka pogleda gde izvozimo, kome dugujemo i od koga dobijamo pomoć.

boban USA

04.11.2016. 03:57

@Bad Boy - Bas tako @B.B, kada se dr ministar i Vulin nazivaju politicarima e ebga..pa gospodo vecina Vas ste ljigavci i bez kicmenjaci,,vaske koje ujedaju,zivite i radite na Zapadu a ujedate ,,spakujte se i pravo China ili Russia,,koji vrag radite na Zapadu kada je blagostanje u China,posebno robovlasnicko drustvo,eto mozete u Italiju i radite za kineze,ne trosite nam vazduha kupite se..sta reci,, 3mld DOLARA svake godine ulazi u Srbiju..God bless USA..

Анти Антифа

02.11.2016. 13:10

Ко има користи од тог фамозног лета до САД?Битнији су нам летови до Москве и Пекинга

Dijana

02.11.2016. 14:08

U diplomatiji nema ljubavi, samo dobri interesi. Srbija treba da zadrži dobre odnose sa SDA radi svoje stabilnosti i stabilnosti regiona.

NEMANJA

02.11.2016. 15:45

Naravno da je izuzetno tesko Americkom ambasadoru Soktu da ima bilo kakav komentar na istinu, ono sto je istina to je da je ocito Aleksandar Vulin pogodio o cemu se radi. Dosta je mesanja gospodina Skota u unutrasnje stvari nase zemlje.

jovan Ilić

02.11.2016. 17:14

Čitavom svetu poznat je metod rada američkih diplomata pa i Skota u Beogradu, prolaze velike obaveštajne kurseve i škole i u funkciji su šefova špijunskih i obaveštajnih službi u zemlji domaćina.Njihov zadatak je javno promovisanje dobrih želja a na drugoj strani mešanje u unutrašnje stvari zemlje domaćina i mućenje vode jer ni jedna stabilnost im ne odgovara.

Veljko

03.11.2016. 00:39

Dobri odnosi se grade zalaganjem samo jedne strane, i Amerika mora da se potrudi da oni budu dobri.