Novi statut na Nišavi

M. KOSTIĆ

02. 11. 2016. u 13:33

Lokalna vlast u Nišu nastavlja ono što su započeli prethodnici. Više ovlašćenja za GO i jedinstveni koncept gradske uprave

Нови статут на Нишави

Deo članova niškog Gradskog veća

GRADSKO veće Niša je utvrdilo nacrt odluke o promeni Statuta koja predlaže proširenje ovlašćenja gradskih opština i formiranje jedinstvenog koncepta gradske uprave.

- Ovu aktivnost smo preuzeli od prethodnog Gradskog veća koje je već formiralo komisiju i započelo postupak predlaganja novog statuta, pa smo u obavezi da to dovedemo do kraja, s tim što nam tek predstoji glavna rasprava. Kada isteknu zadati rokovi, sve predloge ćemo uzeti u obzir i dati konačan predlog - istakao je gradonačelnik Darko Bulatović.

Načelnik Uprave za imovinu Ljubiša Janjić kaže da će, ako se usvoji novi statut, gradske uprave funkcionisati kao jedinstveni organ, što podrazumeva da se njih 11, koliko ih je sada, svede na jednu. Najavljuje, biće samo jedno lice na položaju u okviru gradske uprave i njega će postavljati Gradsko veće, a svi ostali će biti raspoređeni u skladu sa znanjem i sposobnostima, te školskom spremom i radnim iskustvom.

Predsednik Gradske opštine Niška Banja Dejan Jovanović osvrnuo se i na ovlašćenja GO koja su proširena za još pet tačaka i odnose se na javne poslove na njihovoj teritoriji, održavanje sportskih manifestacija u okviru školskog programa, strategiju razvoja Kancelarije za mlade, te unapređenje poljoprivrede.


VEĆA SREDSTVA

- Niš jedini, pored Beograda, ima gradske opštine koje stvarno funkcionišu. One su tekovina demokratije i treba ih razvijati, a ne gasiti - istakao je Jovanović, precizirajući to da sa većim ovlašćenjima dolaze i veća sredstva, ali još nije siguran kolika će ona biti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije