Radovan Karadžić
Associated Press
Radovan Karadžić

Associated Press

Radovan Karadžić, Foto: AP

Tintor se tereti za krivična dela zločina protiv čovečnosti počinjen u proleće i leto 1992. na području sarajevskog naselja Vogošća "kao predsednik Kriznog štaba SDS-a u Vogošći", saopštilo je Tužilaštvo.

Tužilaštvo tereti Tintora za progone, nezakonito zarobljavanje, mučenje, premlaćivanje, teranje na prinudne radove i ubistva velikog broja žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinjena na više lokacija kao i u logorima i objektima za zatočenje na području Vogošće i drugih mesta.

"Kao posledica zločina navedenih u optužnici, gotovo celokupno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti je do kraja 1992. bilo prognano sa područja Vogošće i okoline", navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH će, kao je najavljeno, navode optužbe dokazivati pozivanjem više od stotinu svedoka i stručnih veštaka, kao i prilaganjem velikog broja materijalnih dokaza.

Optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Jovan Tintor se nalazi u pritvoru od 8. februara ove godine, kada je uhapšen na graničnom prelazu Rača, pri ulasku iz Srbije u BiH. Tintor je u Srbiji osuđen na devet godina zatvora za ubistvo.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Višeg suda iz Valjeva kojom je Tintor osuđen na devet godina zatvora zbog ubistva Branka Petrovića iz mioničkog sela Todorin.

Zločin se dogodio 3. avgusta 2012. u Banji Vrujci.

Tintor, koji je za vreme rata bio jedan od najbližih Karadžićevih savetnika, se posle rata u BiH preselio u selo Kadina Luka Kod Ljiga.

Komentari (1)

SAVRŠENO

02.11.2016 21:35

ZBOG TIH ZLOTVORA IZ BOSNE MI VEĆ 25 GODINA ŽIVIMO KO STOKA ,ŽIVOTINJARIMO. SVE SU POKRALI ZATO SU I NAPRAVILI RAT BOSANČEROSI DA MOGU DA KRADU PO CELOM SVETU I SRBIJI .OVAJ DRAGAN DABIĆ SE KRIO 15 GODINA NA NOVOM BEOGRADU I UČIO LJUDE KAKO DA SE IZLEČE PIJUĆI SVOJU MOKRAĆU , DOK JE ON ZA TO VREME PIO VISKI SA HLEDOM I JANJETINU.MA TREBA IH SVE NA DOŽIVOTNU ROBIJU.