02. novembar  2016. 14.58  | Izvor: Beta

Protest zaposlenih u Radio-televizije Kragujevac

KRAGUJEVAC -

Zaposleni Radio-televizije Kragujevac (RTK), koja je privatizovana pre godinu dana, protestovali su danas ispred zgrade te medijske kuće u centru grada, jer im vlasnik duguje pet plata i nepoštuje kupoprodajni ugovor.

Novinari RTK su na protestu pozvali nadležne organe da preispitaju privatizaciju tog medija, "jer ne pristaju da budu žrtve još jedne katastrofalne privatizacije u Srbiji".

mediji 1  martin martinov

Oni su upozorili da im je ugrožena egzistencija, ali da svoj posao i dalje obavljaju profesionalno i da su dešavanja u toj medijskoj kuću "sramota i bruka za državu, novog gazdu i lokalnu vlast".

Poverenik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" u RTK Goran Antonijević rekao je da su zbog sumnje da vlasnik RTK, biznismen iz Kruševca Radoica Milosavljević ne poštuje kupoprodajni ugovor, 11. oktobra obavestili Ministarstvo privrede i pozvali da izvrše inspekciju, a da je ministarstvo 20. oktobra donelo rešenje i obavestilo zaposlene da u inspekciju mogu da dođu tek od 1. novembra.

"Mogu samo da zamislim koliko će još meseci da bude potrebno Ministarstvu da natera vlasnika da ispoštuje kupoprodajni ugovor ako nastave ovim tempom", rekao je Antonijević.

On je kazao da je račun RTK u blokadi zbog oko 18 miliona dinara, isključeni su telefoni, internet, nema papira za štampu, benzina, a Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je najavilo da u narednim danima može da ukine frekvenciju RTK zbog neplaćenih računa.

Predsednik Granskog sindikata za kulturu, umetnost i medije "Nezavisnost" Dragan Milanović kazao je da je od Ministarstva kulture i informisanja zatražio da razgovaraju o situaciji u RTK.

On je dodao da su medijska i novinska udruženja "kumovala" lošoj materijalnoj situaciji u medijima tako ; su podržala medijsku strategiju koja je podrazumevala izlazak države iz medija i da slične pšrobleme imaju i novinari u Novom Pazaru.

"Divnu regulativu u Evropi da država ne treba da bude vlasnik medija i jedan divan pravni okvir presadili su u jednu državu u kojoj nema prava i nikakvih pravnih okvira. To je isto kao kada uzmete najbolje seme kukuruza u Vojvodini uspeva, a ako ga zasadite u pustinju uvenuće", rekao je Milanović i dodao da medijska strategija ne može da opstane i da će sindikat tražiti da ona bude promenjena.

U RTK radi 67 novinara i drugih medijskih radnika od kojih se oko 30 prijavilo u poslednjoj anketi poslodavca za dobrovoljni odlazak uz otpremninu i isplatu svih zaostalih zarada.

Tagovi