Iljušini doneli silu

R. Dr.

02. 11. 2016. u 15:36

Ruski i beloruski vojnici stigli u Srbiju, na vežbu "Slovensko bratstvo". U tri aviona stigla oklopna vozila, dronovi, terenski motocikli

Иљушини донели силу

Foto Ministarstvo odbrane

SPECIJALCI oružanih snaga Ruske Federacije, njih 212, i 56 beloruskih oficira i vojnika sleteli su u sredu na Aerodrom Batajnica kod Beograda. Zajedno sa 450 pripadnika Specijalne brigade Vojske Srbije oni od danas učestvuju na međunarodnoj trilateralnoj vežbi "Slovensko bratstvo".

Pistu batajničkog aerodroma zagrebali su u sredu oko podne točkovi tri ruska transportna aviona "iljušin 76", u čijim su utrobama bili ruski i beloruski vojnici, kao i naoružanje, oklopna vozila BMD-2, dronovi i terenski motocikli. Goste iz vojski partnerskih država na aerodromu, uz hleb i so, dočekao je komandant Specijalne brigade Vojske Srbije brigadni general Zoran Veličković, koji će do 9. novembra komandovati zajedničkom vežbom.

- Dobro došli u Srbiju! Dobro došli u Vojsku Srbije! - rekao je uz vojnički pozdrav i srdačan zagrljaj Veličković komandantu ruskih snaga generalu Olegu Paljgujevu na pisti batajničkog aerodoroma.

Veličković je podsetio da je ovo treća zajednička vežba ruskih i srpskih specijalaca.

- Cilj ove vežbe je da se podigne borbena i operativna sposobnost, pre svega u protivterorističkim dejstvima - rekao je on.

Zamenik načelnika štaba vazdušno-desantne armije Ruske Federacije general Oleg Paljgujev kazao je da je "ruska vojska uspešno izvela pregrupisavanje vojnika u Srbiju, gde će u narednim danima pokazati kako se uspešno bori protiv potencijalnih neprijatelja".

- Dokazaćemo da su vazdušno-desantne snage Rusije sposobne da u bilo kojoj tački sveta i u bilo kom trenutku ispune zadatke sa ocenom ne nižom od vrlo dobre i odlične - rekao je Paljgujev.

Vojsci Srbije na gostoprimstvu se zahvalio i prvi zamenik načelnika štaba Komande za specijalne operacije oružanih snaga Belorusije Oleg Večerski. On je došao na čelu beloruskih apecijalnih desantnih snaga koje će učestvovati u "Slovenskom bratstvu 2016".

Gosti iz Rusije i Belorusije, sa srpskim specijalcima već danas će se rasporediti na više poligona i aerodroma u Srbiji. Uvežbavanje timova odvijaće se paralelno na automatizovanom strelištu Orešac, na poligonu Pasuljanske livade, kao i na aerodromima Kovin i Batajnica.


ZAJEDNIČKI KONCERT U NIŠU

SA ruskim i beloruskim padobrancima u Srbiju je u sredu doputovao i Ansambl vazdušno-desantne vojske ruskih oružanih snaga. Armijski muzičari sa srpskim Umetničkim ansamblom "Stanislav Binički" održaće zajednički koncert u Nišu, 6. novembra. Dva orkestra nastupiće i šest dana kasnije u Pančevu, ali samo za učesnike vežbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Стеван

02.11.2016. 16:15

Добро дошли у Сбију, а можете и да останете.Поздрав, баћушки

miljan

02.11.2016. 16:16

iskrenom patrioti i onome ko voli svoju zemlju, nemoze a da ne zaigra srce kad vidi ove slike. ovo drugo poluvreme ce biti malo drugacije nego u prvom poluvremenu kada smo bili sami i bez igdje ikoga sa komirnim Jeljcinom u Kremlju.

Јабре

03.11.2016. 00:00

@cipiripi - У којој ЕУ ? У оној која нас је бомбардовала, уништила економију санкцијама а онда опљачкала сва предузећа и фабрике и када су пропале покуповала бузашта ? Пре ће бити да неко тера Србију на силу да иде у ЕУ да не би било санкција и бомбардовања а да може да пљачка.

VELEBIT-RSK

02.11.2016. 17:16

Nista eventualan silazak sa Svjetske scene NATO i Amera a dolazak Rusije na njihovo mjesto nece znaciti za Srpski narod ako Rusija ne dozvoli povratak Kosova , Krajine i velikog djela Bosne. Ako se Rusija bude drzala Avnojevski granica i ustava iz 1974 dje su Srbi iskasapljeni teritorijalno onda ne vidim nikakvu razliku izmedju NATOa i Rusije. Jer ako Rusija dolazi onda je valjda logicno da preko Rusije ispravimo tu istorijsku nepravdu i vratimo te prostore pod svoje. Jer to je nase a ne tudje.

Јабре

03.11.2016. 00:05

Драго ми је да су дошли ! Али ВДВ тј руски падобранци и маринци тз морпехи, нису специјалне јединице него елитне, Руски специјалци су Спецназ у војсци ГРУ (војни обавештајна служба), 45. ВДВ извиђачка бригада, Вимпељ или одред Вега, и Алфа (Алфа и вега од КГБ-а тј ФСБ-а), морнарица има своје рониоце диверзанте, а друга министарства попут унутрашњег и пограничне службе имају своје спецназ јединице

Goran D

03.11.2016. 01:01

dobro dosli braco, i nemojte se vise vracati u Rusiju, ostanite, i onako ko da ste kod kuce...