Ameri za Trampa, berze za Hilari

D. SAVIĆ

02. 11. 2016. u 15:49

Kako se bliži dan izbora u Sjedinjenim državama, atmosfera sve zapaljivija. Većina od 46 odsto birača poklanja poverenje republikancu

Амери за Трампа, берзе за Хилари

Foto Tanjug, AP

TAČNO sedam dana uoči glasanja za novog predsednika SAD većina Amerikanaca poklanja poverenje kandidatu republikanaca Donaldu Trampu. Svetske berze, međutim, “svrstavaju” se uz nadu demokrata Hilari Klinton.

Pokretanje istrage FBI posle otkrića još 650.000 elektronskih pisama koje je koristeći pravatni imejl poslala kao državni sekretar, naglo je survalo činilo se “neprikosnovenu” prednost Hilari Klinton u trci za Belu kuću. Njen republikanski rival, čije su nade u trijumf skoro iščilile posle tri predsedničke debate, sada se diči većinom od 46 odsto birača koji izjavljuju da mu više veruju nego Hilari. Tramp poručuje:

- Uhapsite Klintonovu!

Globalne finansije, međutim, reaguju suprotno. S rastom šansi njujorškog tajkuna da pobedi na predsedničkim izborima, svetske berze beleže gubitke. Iako su berze u prošlosti povoljnije reagovale na pobedu republikanskog kandidata, investitori strahuju od pobede Trampa oko kojeg postoje mnoge nepoznanice u pogledu ekonomske politike.

Predsednik SAD Barak Obama pokušava da podstakne povratak poverenja Amerikanaca u svoju partijsku koleginicu. On tvrdi da je Hilari napravila “nenamernu grešku” korišćenjem privatnog imejl naloga, ali da je to sada “eksplodiralo u nekakvu ludu stvar”. Obama je rekao da glasači sada slušaju “svu tu buku” i pitaju se da li treba da budu zabrinuti zbog ponašanja Hilari Kliton.

U međuvremenu FBI je objavio arhive stare 17 godina koji sadrže dokumente o odavno zatvorenoj istrazi o tome kako je Bil Klinton kao predsednik pomilovao odbeglog finansijera Marka Riča osuđenog 1983. Rič je pobegao u Švajcarsku da bi izbegao gonjenje, a preminuo je 2013. godine. Ovo najnovije obelodanjivanje dokumenata od strane FBI dodatno je pokrenulo pitanja iz predizbornog štaba Hilari Klinton o tajmingu njihovog objavljivanja.

Uoči glasanja 8. novembra pažnju je skrenula i, dosad neupadljiva, nezavisna kandidatkinja američke Zelene partije na predsedničkim izborima Džil Stajn izjavom da se izbori svode na odabir između dva “najomraženija kandidata” - “profašiste i kraljice korupcije”.


CIA OPTUŽUJE RUSE

Aktuelni šef CIA Džon Brenan i bivši Leon Paneta objašnjavaju za Rojters da će kampanja, koja je mesec dana vođena uz podršku ruske vlade za podrivanje kredibiliteta američkih predsedničkih izbora, putem hakovanja, sajber napada i širenja dezinformacija, verovatno kulminaciju doživeti na dan izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mikiboy

02.11.2016. 16:02

Bas mi je zao sve one milijardere koji gube novac na berzi pa nemogu da dodaju jos jedan mikion.