Perišiću tajno sude zbog nacionalne bezbednosti

S. J. M.

02. 11. 2016. u 16:14

Proces pred Višim sudom u Beogradu protiv trojice optuženih za špijunažu. Vojska produžila zakonski rok za tajnost dokumenata

Перишићу тајно суде због националне безбедности

Momčilo Perišić

SUĐENjE nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, Miodragu Sekuliću i Vladanu Vlajkoviću, optuženima za špijunažu, odvijaće se iza zatvorenih vrata. Sudsko veće Višeg suda u Beogradu, kojem predsedava Nataša Albijanić, odlučilo je da prihvati zahtev tužilaštva i iz postupka isključi javnost radi zaštite nacionalne bezbednosti.

Kako je objasnio zamenik tužioca Nebojša Živković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije u maju ove godine je poslao dva dopisa sa zahtevom da se sa ovog suđenja isključi javnost prilikom saslušanja okrivljenih, veštaka i nekih svedoka. Obrazloženje je da će se pričati o podacima važnim za bezbednost Srbije.

Toj dokumentaciji, koja je starija od 15 godina, inače je istekao zakonski rok tajnosti, ali ga je Vojska produžila. Sudija Albijanić prihvatila je ove zahteve objašnjavajući da će na dnevnom redu biti zapisnici sa sednica Generalštaba Vojske iz 1999, 2000. i 2001. godine. Branioci i sva trojica okrivljenih zahtevali su da suđenje bude javno.

- Želeo bih da se ovde ništa ne radi pod velom tajne, mada znam da to nekome odgovara. Ipak, u interesu prave istine je da suđenje bude otvoreno za javnost - rekao je Perišić.

Njegov branilac Sead Spahović naveo je da sud ne treba da respektuje stavove Vojske, jer kad bi se oni pitali sva suđenja bi bila zatvorena.

- Suđenje treba da bude otvoreno sve dok ne dođemo do dokumenta koji je tajni, pa neka onda tužilac objasni zašto je takav - naveo je Spahović.

Kako smo nezvanično saznali, sva trojica optuženih u sredu su izneli odbrane i kazali da nisu krivi. Oni se, inače, terete da su američkom obaveštajcu Džonu Nejboru u jednom restoranu 2002. godine dali poverljivu vojnu dokumentaciju.

PROBLEM SA SLUHOM

SUĐENjE Momčilu Perišiću se snima, a pošto on ima oštećenje sluha i nosi slušni aparat, postavilo se pitanje da li može da prati suđenje. On je kazao da može i da čuje kad je pojačan ton prilikom snimanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Mile DAMJANOVIC

02.11.2016. 17:44

Naravno da Se Mogu svukuda naci zbog ljudi kao sto je on... Bivsi nacelnik generalstaba, odava vojnu tajnu... Da je ta tajna kolicina popijene kafe u generalstabu, mora da odgovara.

Branko

02.11.2016. 17:55

Ništa ne mogu da kažem o tome da li je ili nije kriv. Mogu da kažem samo to da se radi o prilično konfliktnoj ličnosti. U vreme kada je bio na čelu Generalštaba okružio se nesposobnjakovićima i poltronima a kumovske i kojekakve porodične veze činile su osnov kadrovske politike VJ.

Lune

04.11.2016. 14:01

Hm,hmm..kakva "nacionalna bezbenost" kad je sve izdao..? Veliki pozdrav Aci Tomicu !