Kolinda Grabar Kitarović
Associated Press
Kolinda Grabar Kitarović

Profimedia

Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Profimedia

"Nisam imala nikakve informacije... Iznenadilo me je ovo što se dogodilo u Orašju, posebno zato što je Orašje područje na kojem su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili za golu egzistenciju. Ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Opatiji.

Ona je dodala da ni Haški tribunal nije pokazivao interes za "bilo kakve navodne zločine u Orašju".

Grabar-Kitarović je ocenila zabrinjavajućim pitanje optužnica u BiH, ali i u Srbiji, i rekla da se ono nije pojavilo juče. Dodala je da je to pitanje na dnevnom redu svih njenih razgovora s funkcionerima tih država.

Hrvatska predsednica je rekla da hladne glave treba utvrditi šta se dogodilo i potvrdila da je moguće da zbog hapšenja u BiH sazove sednicu Veća za nacionalnu sigurnost.

Ona je rekla da je zatražila izveštaje od svih relevantnih službi iz kojih treba videti da li je neko u Hrvatskoj imao informacije o tome i ako je imao, zašto o tome nije obavešten državni vrh.

"Cilj je ne narušiti odnose s BiH, oni moraju ostati prijateljski dobrosusedski", dodala je hrvatska predsednica.

Ona je rekla da će Hrvatska nastaviti da podržava evroatlanski put BiH, ali i da će kao supotpisnica Dejtonskog sporazuma i dalje insistirati na ravonopravnosti sva tri naroda na celom području BiH.

"To niko ne treba da tumači kao zahtev za trećim entitetom ili za nekih prava na koja Hrvati nemaju prava", rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsednica je predložila sastanak vodstva BiH i Hrvatske.

"Ovo što se dogodilo samo može narušiti odnose i zato je bitno delovati brzo", rekla je Grabar-Kitarović.

Hapšenje desetorice bivših pripadnika HVO u BiH bilo je tema i užeg kabineta vlada, a kako prenose mediji, na sastanku je i glavni državni tužilac Dinko Cvitan.

Predstavnici vladajućih saborskih klubova, Hrvatske demokratske zajednice i Mosta izrazili su danas zabrinutost zbog hapšenja bivših pruipadika HVO-a s područja Bosanske Posavine i pozvali hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana u BiH.

Zabrinutost je ranije izrazilo i hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova koje je potvrdilo da svi uhapšeni imaju i državljanstvo Hrvatske.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, Sipa, uhapsili su u ponedeljak na području Orašja u bosanskoj Posavini deset osoba osumnjičenih da su tokom rata počinili ratni zločin nad Srbima.

Uhapšeni se terete da su kao pripadnici HVO i kao stražari u logorima i zatvorima, počinili ratni zločin nad većim brojem osoba srpske nacionalnosti sa područja Orašja i okolnih mesta, od aprila 1992. do jula 1993. Oni se sumnjiče za krivična dela zločina protiv čovečnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Komentari (3)

Ako

02.11.2016 16:44

Da se razumemo nikoga ne može samo tako da hapse zbog politike jer treba da se dokaže na sudu da su krivi a ako nisu onda će RS da im plati finu odštetu za to šta su ležali nedužni u pritvor ko i Hag, Šešelju.

miiizor

03.11.2016 10:38

@Ako - Ove ljude nije uhapsila RS već agencije koje su pod ingerencijom države BiH hapšenje je naredilo specijalno tužilaštvo za ratne zločine koje takođe pod ingerencijom BiH.Oni su počeli činiti zločine a rat u BiH još nije ni počeo

miiizor

03.11.2016 10:39

@Ako - Ove ljude nije uhapsila RS već agencije koje su pod ingerencijom države BiH hapšenje je naredilo specijalno tužilaštvo za ratne zločine koje takođe pod ingerencijom BiH.Oni su počeli činiti zločine a rat u BiH još nije ni počeo