Merkel: Bregzit neće uticati na na pregovore Švajcarske i Brisela o imigraciji

Beta

02. 11. 2016. u 16:47

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Švajcarska ne treba da brine o tome da li će odluka Velike Britanije da napusti EU iskomplikovati njene pregovore s Briselom o ograničenju imigracije

Меркел: Брегзит неће утицати на на преговоре Швајцарске и Брисела о имиграцији

Foto Tanjug, AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da Švajcarska ne treba da brine o tome da li će odluka Velike Britanije da napusti EU iskomplikovati njene pregovore s Briselom o ograničenju imigracije.


Građani u Švajcarskoj su u 2014. godini izglasali inicijativu za ograničenje imigracije, uključujući iz zemalja EU.

Švajcarska nije članica Evropske unije, ali ima blisku saradnju s tim blokom, i ulaže napore u pregovore sa Unijom, koja, između ostalog, insistira na slobodi kretanja ljudi, odnosno radne snage.

Odluka građana Velike Britanije na referendumu da napuste EU izazvala je zabrinutost da bi Švajcarska mogla da se suoči sa strožim partnerima za pregovore.

Govoreći posle sastanka s predsednikom Švajcarske Johanom Šnajder-Amanom, Angela Merkel je rekla da su situacije u kojima se nalaze dve zemlje u potpunosti drugačije.

OGRANIČAVANjE SLOBODE ŠTAMPE U TURSKOJ JE UZNEMIRUJUĆE

Merkel je izjavila danas da je delovanje turskih vlasti protiv slobode mišljenja i štampe "veoma uznemirujuće", izrazivši sumnju u zakonitost nedavnih hapšenja novinara opozicionog lista Džumhurijet.

"Veoma je uznemirujuće to što se sloboda štampe i mišljenja opet i opet ograničava u Turskoj", rekla je Merkel.

Hapšenja novinara Džumhurijeta su "najnoviji primer ovog već veoma tužnog događaja", izjavila je nemačka kancelarka.

Glavni urednik, karikaturista i kolumnisti su među 13 zaposlenih u tom visokotiražnom listu koji su uhapšeni u ponedeljak u okviru istrage pokušaja puča u Turskoj.

"Imamo veoma velike sumnje da je to u skladu s prinicipima pravne države", rekla je Merkel i dodala da će Nemačka pratiti tok istrage novinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

поштено говорећи

02.11.2016. 17:20

А Њемачккој као има слободе штампе? Довољно је отићи на DW и схватити да такво нешто не постоји, да има само нацизма у толиким размјерама као да је Хитлер жив.

baunti

02.11.2016. 18:05

A kako to na zapadu postoje slobode medija? Mislite na "slobodu da pisu samo ono sto im bogati i mocni narede?" Jedino takva sloboda postoji na zapadu. Ako neko prica o demokratiji i slobodi kod mene je spao na nivo idiota. Ni jedno ni drugo ne postoje nego do u teoriji, isto kao i komunizam. Nazalost. Cak stavise - kad dobro razmislite - sloboda i demokratija su dijametralno suprotstavljene ideje. :)))