Vrbas: Isključeni sa vodovoda, a redovno plaćaju račune

Zoran RAJIĆ

02. 11. 2016. u 17:30

U porodičnoj kući advokata Gorana Roganovića bez vode: Učinjeno bez ikakvog pravnog osnova. U JKP kažu da je cev presečena zbog nelegalnog priključka za poslovni prostor

Врбас: Искључени са водовода, а редовно плаћају рачуне

Utvrđeno da se preko "divljeg" priključka krade voda

KOMUNALNO preduzeće u Vrbasu isključilo je vodu u porodičnoj kući advokata Gorana Roganovića. On kaže da je to učinjeno bez ikakvog pravnog osnova, jer porodica ne duguje za utrošenu vodu. Ne sporeći da domaćinstvo redovno izmiruje obaveze, u JKP "Komunalac" ističu da je u šahtu kuće otkriven nelegalni priključak, koji nedvosmisleno upućuje na krađu vode.

Petočlano domaćinstvo, koje se vodi na Goranovog oca Radomira, iskopčano je sa vodovodne mreže presecanjem glavne dovodne cevi na ulici.

- Izlomili su betonski kolski prelaz da bi isključili vodu. Obratio sam se sudu, koji je doneo privremenu meru za hitno uključenje, što iz "Komunalca" nisu ispunili, nego su vodu uključili dan kasnije. Pokrenuću postupak za nadoknadu štete, za ometanja poseda i nepostupanje po privremenoj sudskoj meri. Ako su demonstriranjem sile uskratili vodu nekome, ko poznaje pravo, šta može da očekuje običan čovek - ogorčen je advokat.

Direktor JKP "Komunalac" Radomir Čurović ukazuje da je ispred mernog mesta u domaćinstvu Roganovića otkriven T-komad za račvanje dovodne cevi na dva priključka, od kojih je jedan samovoljno usmeren ka poslovnom prostoru.

- Vlasnik nezakonito priključenog lokala je rođak porodice koja je vlasnik vodomera. Vlasnik ne može da tvrdi da nije znao šta mu se događa u šahtu. Da bi se lokal priključio na vodovodnu mrežu, potrebno je da se podnese zahtev komunalnom preduzeću i dobije dozvola. Priključenje radi isključivo JKP, a u ovom slučaju, zahvat je obavio privatni vodoinstalater. Time je učinjena krađa vode - predočio je Čurović.

Miroslav Fejsa, rukovodilac PJ "Vodovod i kanalizacija" u "Komunalcu", naveo je da brojilo u domaćinstvu Roganovića nije merilo protok kroz nelegalni priključak, koji je nedavno otkriven, pa preduzeće ne može da ustanovi koliko je vode potrošeno u neovlašćeno prikopčanom lokalu.

- Vlasniku lokala bilo je jeftinije da uradi razdvajanje nego da plati priključak, ali nikakve intervencije na mreži ne mogu da se rade bez odobrenja komunalnog preduzeća. Domaćinstvo advokata Roganovića nije moralo da bude isključeno sa mreže, jer je nelegalni priključak mogao da bude isključen na mernom mestu. Međutim, domaćinstvo nije dozvolilo da se bilo šta radi na privatnom posedu, pa je dovod vode mogao da bude prekinut jedino na javnoj površini, pre ulaska u dvorište, tako da su bez vode ostali i lokal i domaćinstvo - objasnio je Fejsa.


SLUČAJ SE ZAKOMPLIKOVAO

PRIMENOM privremene mere o uključivanju vode, spor između JKP "Komunalac" i isključenog domaćinstva i lokala ušao je u redovni sudski postupak. Roganović naglašava da će se u tom postupku lako izboriti s komunalcima, dok oni napominju da bi bilo bolje da je vlasnik lokala odmah platio kaznu za utajenu potrošnju.

- Sud je naložio da se voda uključi kao opšte dobro neophodno za život, i da ta mera bude na snazi dok traje postupak. To je zakomplikovalo slučaj, jer ćemo i dalje imati nelegalnu potrošnju na tom mernom mestu, koju nećemo moći da merimo - poručili su iz "Komunalca".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Рајна

03.11.2016. 20:05

Искључења струје и воде су неуставна, само што то није разматрао Уставни суд. У Хрватској јесте.

ZivojinMisic

04.11.2016. 13:42

Znajući da mu stariji sin igra tenkiće po ceo dan, meni ovo liči na taktiku primenjivanu prilikom opsade Staljingrada. Sile osovine zbog njegovih loših partija uzvraćaju udarac presecanjem osnovnih životnih resursa ne bi li ga isterali napolje, ali on opstaje zahvaljujući podršci komsija iz vazduha. Troja je pala, Rim je pao, Roganovići neće!