Na manjinama istorijska odgovornost

V. K.

02. 11. 2016. u 13:30

Akademik Zoran Lakić ima svoje viđenje parlamentarnih izbora i dilema manjinskih partija. O budućnosti zemlje više neće odlučivati Njegoševi Crnogorci, niti Montenegrini

На мањинама историјска одговорност

Da li će naša država krenuti pod skute moćnika

Ishodom parlamentarnih izbora predstavnici manjinskih naroda su došli u odgovornu situaciju da sami odlučuju o sudbini Crne Gore. Da li će naša država krenuti pod skute najvećeg hegemoniste sveta, ili će odabrati put viševekovne saradnje s tradicionalnim prijateljem i velikim zaštitnikom njene slobode? O tome sada neće odlučivati Njegoševi Crnogorci, niti oni drugi, Montenegrini. Kocka je bačena u drugo dvorište. Pitanje je hoće li njegov vlasnik hteti da učestvuje u toj istorijskoj igri, vrlo odlučujućoj.

- Teško je preuzeti takvu istorijsku odgovornost. Zato ne bi bilo iznenađenje ako bi sa te strane stigao istorijski odgovor - hvala! Mi to nećemo da činimo, u ime vas. Vi ste na potezu, makar išli na nove izbore.

Ovako, za "Novosti", komentariše novonastalu političku situaciju u Crnoj Gori posle izbora akademik prof. dr Zoran Lakić. Pregovori vlasti i manjinskih partija su počeli, i od tog ishoda i priče sa opozicijom znaće se kakvu vladu će Crna Gora dobiti.

- Ovde nema istinskog pobednika. Crna Gora se nakon 16. oktobra našla u košmaru. Bez obzira na mnogobrojne primećene nepravilnosti zbog kojih ni takozvana mala koalicija iz dosadašnjeg vladajućeg bloka ne priznaje zvanične rezultate izbora. Navode se brojne nepravilnost o kojima tek treba da se izjasni javno tužilaštvo. Ne može se sve to odbaciti po profanisanom pravilu - često ponavljanom: ko gubi ima pravo da se ljuti. Reč je o mnogo ozbiljnijem političkom problemu. Ako nema stranačkog pobednika - nema ni stranačkog gubitnika - kaže Lakić.

SAČUVAN MIR U takvom smutnom izbornom danu umirujuće je delovao apel umnog vladike dr Amfilohija koji je pozvao sve moguće pobednike ovih izbora da se uzdrže od proslave pobede, sve dok se ne objave zvanični rezultati.

On smatra da DPS nije ostvario željeni izborni rezultat. Dobio je najmanje mandata u poređenju sa dosadašnjim parlamentarnim izborima. I najmanji broj glasova. Isto se može reći i za njihovog saveznika. Drugi mali partner DPS - novoformirane Socijaldemokrate, jedva je osvojio dva mandata. Iz opozicionog bloka omanuli su koalicija "Ključ" i Demos Miodraga Lekića, dok je takođe neprijatno iznenadila SNP, ocenjuje naš sagovornik.


UPLAŠENI BIRAČI

Usred izbornog toka odjeknula je vest o ubačenim "teroristima" iz Srbije. Time je najavljena opasnost po ličnu bezbednost aktivista i birača opozicije. Njih nekoliko hiljada je privođeno na informativni razgovor, javljali su mediji. I birači stranaka vlasti mogli su se osećati ugroženim zbog ovih vesti saopštenih u "danima ćutnje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije