Догодине и у Војводини Година предузетништва

Српска економија је ове године знатно боља него претходних, а тај тренд ће бити догодине још бољи, закључак је с панел-дискусије „Економско окружење и перспективе

 за развој бизниса”, на којој су аналитичари и економски стручњаци разговарали о могућностима за развој бизниса у Србији и утицају макроекономских трендова на пословање. Дискусију је и ове године организовала Сосијете женерал банка Србије, а учестовали су потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам Иван Ђоковић, председник УО Сосијете женерала Србија Горан Питић, извршни директор и члан ИО Новосадског сајма Мирко Мајсторовић, директор пиваре Нови Сад „Хајнекен” и представник НАЛЕД-а Горан Поповић и шеф Службе Сосијете женерала Србија за макроекономска истраживања и анализе Драгослав Величковић.

Иван Ђоковић је објаснио да су резултати војвођанског извоза много бољи него што то статистика приказује. Наиме, Војводина је, по статистичким подацима, и највећи извозник и највећи увозник у Србији, али многе компаније које производе и раде у покрајини имају седиште у Београду па се покрајини тај извоз не урачунава. Да се оно што се произведе у Војводини рачуна у њен увоз, њени резултати у целокупном извозу државе би били још бољи, иако су сада готово трећина укупног извоза.

Покрајински секретар за привреду најавио је да ће од наредне године, а чини се то и сада, Покрајина на више начина помагати привреднике и предузетнике. Тако најављује помоћ предузетницима кроз едукацију, обуку, давање бесповратних средстава, субвенција и свих других видова помоћи који могу допринети развоју бизниса. По Ђоковићевим речима, наредне године ће и у Војводини, као што је то ове у Србији, бити уведена Година предузетништва, да би се постојећи предузетнички дух унапредио, али и да би се многи други стимулисали да крену тим путем.

Љ. М.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести