Руси и остали да укину царину на фићу, сир, шећер...

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић послао је писмо Евроазијској економској комисији, у којем су садржани српски предлози

за будући јединствени споразум о слободној трговини с пет држава те уније, коју чине Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан.

Љајић је у изјави  Танјугу навео да је листа предлога сачињена након званичних консултација с делегацијом Евроазијске економске уније одржаних у Београду крајем септембра.– У предлогу је садржан наш захтев да одржимо постојећи ниво либерализације трговине, идентичан оном који имамо с Русијом, који ће се проширити на остале земље Уније, а такође смо тражили да се и додатни производи из Србије нађу на бесцаринском режиму – казао је министар.Љајић је навео да је у писму затражено да се на бесцаринском режиму нађу живинско месо, одређене врсте сирева, шећер, цигарете и „Фијатови” аутомобили.

Што се тиче сирева, министар је прецизирао да су одређене врсте тих млечних производа већ на бесцаринском режиму, као и да Србија од свог укупног извоза сира, више од половине, односно 53 одсто, пласира на тржиште Русије.
– Сада смо затражили да се на слободном режиму нађе још седам тарифних ознака, односно још седам врста сирева – прецизирао је Љајић.
Говорећи о захтеву да се и шећер нађе на листи за бесцарински извоз у Евроазијску унију, министар је истакао да Србији следеће године истиче право да на тржиште Европске уније извози годишњу квоту од 181.000 тона шећера по преференцијалним условима па ће самим тим бити и вишкова за извоз на друга тржишта.

– Када су у питању цигарете, имамо ситуацију да на руско тржиште извозимо ту врсту производа по царинској стопи од 18 одсто, док Русија код нас извози цигарете са стопом нула. За нас је то неповољна клаузула, која тренутно постоји у Споразуму о слободној трговини с Русијом. Тим пре што од нашег укупног увоза цигарета из света, чак 41 одсто чине оне из Русије, односно из мултинационалних компанија које тамо послују – навео је Љајић.

Министар је рекао и да је бесцарински контингент затражен и за „Фијатове” аутомобиле, зато што је ауто-индустрија једна од стратешких привредних грана у Србији, али и због тога што у Русији и Казахстану постоји политичка воља да се таква врста аранжмана одобри.
Љајић је додао да очекује да ће званични преговори о усаглашавању јединственог споразума о слободној трговини Србије и Евроазијске уније започети током овог месеца, када ће бити разматрани и захтеви српске стране.

Д. Вујошевић
 

Живинско месо на списку

– Србија годишње произведе око 94.000 тоне живинског меса, а у просеку извезе свега 5.000 тона. Потребна су нам нова тржишта и сматрамо да би Евроазијска унија била велика шанса за наше произвођаче ре врсте меса – рекао је Љајић, образлажући захтеве Србије.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести