Шпијунска афера иза затворених врата

Пензионисани генерал Момчило Перишић, потпредседник Владе Србије почетком прошле деценије за време власти ДОС-а, коначно се у београдском Вишем суду изјаснио

 о оптужници из 2002. године која га сумњичи за одавање податка америчком обавештајцу Џону Нејбору, односно за шпијунажу у корист Америке.

Суђење је јуче затворено за јавност на предлог Тужилаштва, којем се одбрана противила.Суд је прихватио захтев Тужилаштва за искључење јавности због података који имају ознаку тајности, а извесно је да ће бити изношени током поступка.Како незванично сазнајемо, у наставку претреса иза затворених врата, Перишић, као и двојица осумњичених за кривично дело одавања војне тајне Владан Влајковић и Мидраг Секулић, изјаснили су се о оптужници. Наставак суђења је заказан за 22. децембар.

Подсећања ради, поменимо да је раније, у изјавама за медије, Перишић тврдио да су му шпијунску аферу „наместиле колеге из ДОС-а уз помоћ неких стручњака користећи се конструкцијама и лажима”. Пре главног претреса којим је суђење почело, у последње две године одложено је неколико рочишта. Претходно је од 2013. до 2015. године трајала својеврсна „обнова“ поступка јер је био у прекиду током трајања процеса против Перишића у Хашком трибуналу, од 2005. до 2013. године, када је правоснажно окончан ослобођајућом пресудом.

Генерал Перишић је средином деведесетих прошлог века био начелник Генералшатаба Војске Југославије, а неколико година након смене с те функције и после пензионисања, ангажовао се политички и придружио Коалицији ДОС. После петооктобарских промена 2000. године, у име тада владајуће Коалиције ДОС-а био је изабран за председника скупштинског Одбора за безбедност и за потпредседника Владе Србије.

Наводна „шпијунска афера“ избила је 14. марта 2002, када је Перишић био ухапшен у ресторану „Шарић“ на периферији Београда, под сумњом за „одавање поверљивих информација америчком дипломати Yону Нејбору“, који се тада позвао на дипломатски имунитет.
Кривични процес је првобитно вођен пред тадашњим Војним судом у Београду, а будући да није пресуђен до 31. децембра 2004. године, када је војно правосуђе  расформирано, предмет је преузео некадашњи београдски Окружни суд, садашњи Виши суд у Београду.

Ј. Јаковљевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести