Najnovije vesti
Vesti Hronika
PRIKRIVENE ZVERI Javno muškarci "za primer", privatno ZLOSTAVLJALI I MLATILI ŽENE

PRIKRIVENE ZVERI Javno muškarci "za primer", privatno ZLOSTAVLJALI I MLATILI ŽENE

Ispovest Dragane Dragićević iz Bora, koju je suprug godinama maltretirao, ponovo je otvorila pitanje o tome koliko umemo da prepoznamo nasilnika. Neki od njih, naizgled ugledni biznismeni, lekari, voditelji u tajnosti su silovali, tukli, mučili...

kombo siledzije Foto: Blic / RAS Srbija
kombo siledzije
Draganu Dragićević suprug Nenad godinama je maltretirao, pa čak i udarao čekićem po glavi
Foto: D. Kecić / RAS Srbija
Draganu Dragićević suprug Nenad godinama je maltretirao, pa čak i udarao čekićem po glavi

Draganin suprug, Nenad, promenio se po njihovom povratku u Bor sa studija u Beogradu. Počelo je matretiranje, od uvreda zato što je u invalidskim kolicima, do fizičkog nasilja. Godinama je on nju davio, tukao čekićem i papučama po glavi, pa čak terao i njihovu ćerku da je bije...

Iz straha da će joj odvesti ćerku Dragana nije smela da se bilo kome požali, a kada su njeni roditelji posumnjali da je žrtva nasilja, i pozvali socijalne radnike, isprva nije smela da im prizna istinu. Nakon te prve posete, Nenad ju je naterao da na svom fejsbuk profilu napiše kako se čudi ko je mogao da ispriča takve laži o nasilju u porodici i pozove radnike Centra. Dragana je tek u drugom kontaktu sa Socijalnom službom priznala da je žrtva muža, nakon čega su obavešteni policija i tužilaštvo, i Nenad je priveden za nasilje u porodici i određen mu je jednomesečni pritvor.

Da nasilnik u porodici mogu biti osobe na koje okolina nikada ne bi posumnjala, potvrđuje još jedan slučaj koji je juče otkriven. Policijski službenik Policijske stanice u Aleksincu Z.C. (43) uhapšen je zbog sumnje da je u prethodnom periodu u više navrata svoju četrdesetšestogodišnju partnerku prinudio na obljubu. On je odmah uhapšen i određeno mu je zadržavanje od 48 sati.

Vladimir Stanojević
Foto: M. Milanković / RAS Srbija
Vladimir Stanojević

Sredinom juna prošle godine Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv doktora Ratimira Popovića (46) zbog silovanja Tanje M. (31), a prema tvrdnjama koje se navode u optužnici, Popović je nju silovao u svom automobilu, 3. aprila u ranim jutarnjim časovima, na parkingu Infektivne klinike u Beogradu.

I poznati voditelj Vladimir Stanojević našao se pred sudom zbog nasilja u porodici jer je navodno pretukao svoju ženu Ana Mariju Žujović. Iako je rekao da Žujovićevu nakon kraće svađe samo odgurnuo, a ne i pretukao kako je ona tvrdila, demantovale su ga brojne fotografije na kojima se vide povrede i podlivi na licu Žujovićeve. Ipak, Stanojević je negirao sve njene optužbe. Fitnes instruktorka je u policiji tvrdila da je nakon Stanojevićevih batina izgubila bebu, zbog čega je tužilaštvo tražilo medicinsku dokumentaciju o njenoj navodnoj trudnoći.

Mislila da nema boljeg čoveka, on pokušao da je ubije u vrtiću

Slađan Dabidžijević
Foto: Privatna arhiva
Slađan Dabidžijević

Kada je porodica Marijane Makojević upoznala njenog izabranika Slađana Dabižljevića, mislili su da boljeg čoveka od njega nema. Ali, onda je počeo da pozajmljuje novac od zelenaša, da pije... Počeo je da je tuče, zbog čega su se uključili Socijalni radnici iz Vrnjačke Banje, ali je on nju prebio i pred njima. Marijana je stalno bežala od njega i na kraju se preselila u Trstenik, ali ju je Slađan i tamo pronašao, gde je u vrtiću pokušao da je ubije.

Nasilnik prodekan na fakultetu

Vesna Stanojević
Foto: R.Ristić / RAS Srbija
Vesna Stanojević

Ovakvih primera je mnogo više nego što bi bilo ko očekivao. Prema rečima Vesne Stanojević, koordinatorke sigurnih kuća, oko 45 odsto nasilnika su upravo muškarci koji su u društvu uvaženi i dobro prihvaćeni od okoline.

- Do skora smo imali u sigurnoj kući ženu, akademsku umetnicu, čiji je muž bio i prodekan na jednom fakultetu. On ju je izbacio iz kuće i vršio nad njom razne oblike nasilja. Žene takvih muževa se mnogo teže odlučuju da prijave nasilje, najpre zbog straha od njega, ali i od okoline i porodice koja im teže poveruje da su žrtve nasilja - objašnjava Vesna Stanojević.

Kako kaže, žene takvih muževa trpe dodatni strah, jer kada okolina prepozna do juče uvaženog člana društva, počinje da ga odbacuje. On gubi društvene pozicije i ugled, zbog čega burno reaguje.

- U konretnom slučaju, on je izgubio poziciju prodekana, pa i još neke funkcije jer jednostavno, ni ustanova ne želi da se kompromituje. Takav gubitak društvenog statusa može da dovede do raznih reakcija, pa i da dodatno stimuliše nasilnike na nasilje - kaže Vesna Stanojević.

Visookoobrazovani nasilnici lakše kriju nasilje

Ovakvi slučajevi teže se otkrivaju. Nasilnici sa višim obrazovanjem retko ubijaju svoje žrtve, i često paze da kada im nanose povrede budu na delovima tela koji nisu vidljivi. Mnogo više ih maltretiraju psihički.

- Kako bi se u narodu reklo "U selu med, u kući jed". Dok su u prisustvu trećeg lica sve je naizgled normalno, ali kada se zatvore vrata, kreće tortura. Zato sve žene koje su izložene bilo kakvom nasilju moraju da ga i prijave, inače im ne možemo pomoći. Ako niko ne zna da problem postoji, niko ne može ni da im pomogne - ističe Stanojevićeva.