Vulin: Decu eksploatišu pred našim očima

J. Ž. S.

07. 11. 2016. u 15:25

Od 1. januara subvencije poslodavcima koji zaposle žrtve nasilja. Zloupotrebe mališana u građevinarstvu, poljoprivredi...

Вулин: Децу експлоатишу пред нашим очима

Foto Tanjug

POSLODAVCI u Srbiji koji zaposle žrtve porodičnog nasilja i trgovine ljudima od 1. januara će dobijati subvencije od države, a uskoro će biti pripremljena i lista nedozvoljenih poslova za decu, što će biti jedan od prvih koraka u zaustavljanju eksploatacije najmlađih u Srbiji.

Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra za rad, finansijska pomoć poslodavcima mogla bi da podstakne žrtve da prijave nasilje. Ovaj projekat radiće se u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, a sve u cilju da se oni osposobe za dalji život.

- Problem dečijeg rada u Srbiji ne odvija se u skrivenim halama kao u svetu, već pred našim očima i na ulici - rekao je Vulin. - Deca se najviše eksploatišu u poljoprivredi, građevinarstvu i u sektoru usluga.

Mnogi, međutim, nisu ni svesni da su žrtve, iako rade poslove koji ne odgovaraju njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima, i takav rad doživljavaju kao jedinu strategiju za preživljavanje, jer su tako živeli i njihovi roditelji.

- Na ulici okrećemo glavu kad vidimo decu, najčešće romske nacionalnosti, jer prihvatamo brutalnu zabludu da je takav rad normalan za njihovu boju kože - rekao je ministar. - Socijalne službe su samo tokom 2014. registrovale 24 dece kao "decu ulice", prošle godine 90, a ove već 60.

Vulin je naglasio da su socijalni radnici uspeli da ove godine 12 dece vrate u porodice. Osnovano je 115 timova koji će raditi na problemu zloupotrebe dečijeg rada, a mališanima i porodici će se objasniti koja su njihova prava i kako se zloupotrebljavaju i eksploatišu.

- Prvi korak biće napravljen ako ne okrećemo glavu kad vidimo decu na ulici, ako smo solidarni da to prijavimo i ako osećemo moralnu obavezu da se borimo protiv dečijeg rada - istakao je Vulin. - Žrtve nasilja moraju da se ekonomski osposobe posle odvajanja od nasilnika, pošto njihov problem nije rešen samo tim odvajanjem. Često nemajući izlaza oni se vrate u okruženje u kome su trpeli nasilje.

ZA SOCIJALNE USLUGE - 400 MILIONA

ZA unapređenje usluga kao što su dnevni boravak za decu ometenu u razvoju, dnevni boravak za stare ili usluge gerontodomaćica, Ministarstvo za rad izdvojilo je ove godine 400 miliona dinara.

- Nema opravdanja da lokalna samouprava, ukoliko nije dovoljno razvijena, ne omogući neku od ovih usluga, jer bez obzira na to gde živite imate ista prava i iste potrebe - rekao je Vulin. - Lokalna samouprava ovo ne sme doživeti kao zamenu i da ne ulaže novac jer ga dobija od države, već ovo treba da shvati samo kao dodatak.

Već od sledeće godine izdvojiće se veća sredstva za ovu svrhu, a uvećanje bi svake godine moglo biti sve veće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dejan Dubravac

07.11.2016. 16:17

Kad ste tako dobri, zašto se ne usvoji zakon roditelj negovatelj koji čeka u skupštini već 4 godine, bar da se raspravi o tome već ćutanje iako je skupljeno preko 50000 potpisa roditelja bolesne dece i građana Srbije

Realista

07.11.2016. 23:52

Da li će zakon podjednako tretirati i romsku decu? Jer njih roditelji teraju da prose, lome im ruke, prave od njih bogalje da bi bolje prosili. Ako ćemo realno, Romska deca su jako ugrožena direktno od svojih roditelja.