Nikolić za svestranu saradnju sa Katarom

FoNet

07. 11. 2016. u 16:06

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je na sastanku sa emirom Katara šeikom Tamimom binom Hamadom Al-Tanijem izjavio da je interes Srbije da sa Katarom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, pogotovo u ekonomiji

Николић за свестрану сарадњу са Катаром

Tomislav Nikolić i šeik Tamim bin Hamad Al-Tani

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić danas je na sastanku sa emirom Katara šeikom Tamimom binom Hamadom Al-Tanijem izjavio da je interes Srbije da sa Katarom razvija svestranu saradnju u svim oblastima, pogotovo u ekonomiji.

Nikolić je izrazio želju da se privredne veze dve zemlje unaprede i prošire, kako povećanjem spoljnotrgovinske razmene, tako i kroz katarske investicije u Srbiji.

On je dodao da je Srbija danas u procesu velikih privrednih reformi koje su stvorile takav poslovni ambijent u kome svako ko ima viziju da posluje u Srbiji može da ostvari profit, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Emir Tamim bin Hamad Al-Tani je, kako je navedeno, naglasio da katarski privrednici veoma cene srpsku efikasnost.

On je rekao da je trgovinska razmena Katara i Srbije mala, zato što do sada nije bilo dovoljno zajedničkih projekata, ali da ovu posetu smatra prekretnicom i novim uzletom saradnje.

Šeik je podržao Nikolićev predlog o upućivanju u Srbiju delegacije Katara na ministarskom nivou u kojoj će biti uključeni i predstavnici Autonomnog investicionog fonda, kako bi u direktnim razgovorima sa Vladom Srbije pronašli projekte za saradnju.

Tokom Nikolićeve posete Kataru potpisani su: sporazumi o ekonomskoj, trgovinskoj i tehničkoj saradnji vlada Srbije i Katara, o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja i o saradnji u kulturi.

Potpisani su i Memorandum o saradnji u poljoprivredi i Memorandum o razumevanju i saradnji u omladini i sportu.

Nikolić je posetio u Dohi i srpsku kompaniju "Energoprojekt-Entel", koja već 25 godina uspešno posluje na Bliskom Istoku.

Sa rukovodstvom i zaposlenima u kompaniji, Nikolić je razgovarao o iskustvima u poslovanju u Kataru, kao i o perspektivama za razvoj i prodor srpskih kompanija na tržište Bliskog istoka, piše u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

BM Stalker

07.11.2016. 16:17

Ceo normalan svet se zgražava nad vahbizmom koji širi ova nazovi država a mi im verovatno nudimo još koju hiljadu hektara naše zemlje. To se ne zove razvoj privrede nego rasprodaja očevine.

Nostradamus

07.11.2016. 16:33

Moze sve, a najbolji vid saradnje bi bio da nam posalju bespovratno par milijardi dolara, he, he, he. Nas Toma ce to da sredi, jer ovi tipovi su naivni.

ranko75

08.11.2016. 12:30

Katar i Saudijska Arabija su glavnio sponsori Islamse drzave, upravo njihov gas ameri hoce da provuku kroz Siriju, da izbace iz EU Rusijski gas, oni se u svemu ponasaju prema Rusiji neprijateljski, a nas ceo svet smatra ruskim igracem i mislite da Katar moze da anm bude prijatelj? Ne verujem u to.