07. novembar  2016. 17.40  | Izvor: RTV

Fotografije Branimira Karanovića u Malom likovnom salonu

NOVI SAD -

U Malom likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada večeras u 20 časova biće otvorena izložba fotografija "Lica u lica" Branimira Karanovića.

Kao autor koji priprada generaciji umetnika koja je donela nov pogled na fotografsku umetnost u okviru njenog umetničkog stautsa, Karanović se tokom devedesetih godina XX veka okreće urbanom kao neiscrpnom izvoru motiva i počinje istraživanje dokumentarnog zapisa u funkciji umetničkog značenja, navodi se u pozivu.

Istražujući relaciju između likovnog (grafičke discipline) i fotografskog (dokument/umetnost) pristupa on fotografiše, registruje, beleži sve marginalne artefakte, skice društvenih odlika ali i odraze autorskog promišljanja. Logično sledeći sopstveni instinkt, Karanović istražuje sve vizuelne segmente koje pronalazi u okolini, beleži ih i reciklira u nova značenja.

Branimir Karanović rođen je 1950. godine u Beogradu. Diplomirao je (1974) i magistrirao (1976) grafiku na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Radi kao profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1978-1997), i kao profesor fotografije na grafičkom odseku FLU u Beogradu (od 1996). Bavi se grafikom i fotografijom.

Aktivno izlaže grafike i fotografije u zemlji i inostranstvu. Priredio je više autorskih izložbi fotografija i grafika domaćih i stranih autora u Beogradu, Solunu, Novom Sadu i Čačku. Dobitnik je velikog broja nagrada za fotografiju i grafiku u zemlji i inostranstvu.

Postavka će moći da se pogleda do 19. novembra.

Tagovi