MEHO OMEROVIĆ: Zukorlić manipuliše Islamskom zajednicom
Foto: Nebojša Đorđević

Reagovanje povodom Deklaracije IZ

MEHO OMEROVIĆ: Zukorlić manipuliše Islamskom zajednicom

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović optužio je danas Muamera Zukorlića da zloupotrebljava i manipuliše institucijama Islamske zajednice u Srbiji i Svebošnjačkim saborom, u interesu svog Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Omerović je, povodom današnjeg zasedanja Sabora IZ i Deklaracije, kojom se odbacuje odluka Nacionalnog saveta za obrazovanje o uskraćivanju akreditacije Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, rekao da to nije ništa drugo nego manipulisanje i vernicima, mladim Bošnajcima, i njihovim roditeljima, koji su davali novac za studiranje dece.

"Dakle, gospodin Zukorlić sada iz pozicije civilnog lica, iz pozicije narodnog poslanika sebi daje za pravo da on može da saziva i Sabore, da on može da odlučuje o tome ko je Bošnjak, a ko nije Bošnjak", naveo je Omerović u izjavi za Tanjug.

Foto: Beta Miloš Miškov
Foto: Beta Miloš Miškov

Netačno je, kaže Omerović, da je Zukorlić pozvao sve Bošnjake u Srbiji i sve predstavnike političkih partija da učestvuju u radu Sabora.

"Ja nisam pozvan, niti je pozvan gospodin Bačevac, koliko mi je poznato, ne znam da li su pozvani poslanici čak i iz nekih drugih stranaka koji su bošnjačke nacionalnosti", naveo je Omerović, koji kaže da je to potvrda i dokaz da Zukorlić deli sopstveni narod.

Zukorlić, ističe Omerović, pokušava da u Bošnjake svrsta samo one koji idu ili u džamiju ili podrzavaju njega ilinjegovu političku opciju.

"Dakle, to su dobri Bošnjaci po njemu. On nikako ne može da shvati da postoje i pripadnici Bošnjačkog naroda koji ne podržavaju ono što on radi ili njegova politička stranka i koji, na kraju krajeva, ne žele, niti su uključeni u rad Islamske zajednice, niti su posetioci džamija, niti su verski aktivni", kazao je.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Objašnjava da Zukorlić pokušava ne samo da se stavi iznad svog naroda, već iznad zakona i iznad države, jer su nezabeležene poruke, kao što je njegova, da je Komisija za akreditaciju, koja zbog niza nepravilnosti i propusta nije dala dozvolu za akreditaciju Internacionalnog univerziteta - prosvetna mafija.

Omerović dodaje da ono što treba da zabrine sve ozbiljne Bošnjake je da se bivši muftija tako ponaša kada god je ugrožen njegov lični integritet ili biznis.

"On (Zukorlić) se onda hvata Islamske zajednice, onda se hvata ugroženosti Bošnjaka. Setite se, ovaj Sabor je bio pre šest godina kada je bila karikatura u dnevnom listu Blic, evo sada se zakazuje Sabor kada je ugrožen njegov posao, jer Internacionalni univerzitet nije ništa drugo nego ozbiljan posao za gospodina Zukorlića", ukazao je Omerović.

Foto: FoNet
Foto: FoNet

Podseća da se Zukorlić isto ponaša kada je reč o hamamu, o izgradnji objekata u centru Novog Pazara za koje "na volšeban način" dobija dozvole...

Omerović očekuje reakciju države

Država Srbija mora da pokaže da niko ne može biti jači od države i da ne sme biti iznad zakona, bez obzira da li je poslanik valdajuće koalicije, ili predsednik Odbora za obrazovanje, zaključio je Omerović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track