Vesti

0

Dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu pozvao studente na razgovor

Autor: AP

Izvor: Beta

Dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu pozvao studente na razgovor

Izvor: Foto: PrtScn

Dekan je sa studentima razgovarao tri puta pre prošlonedeljnog protesta, a potom je na sastanku u petak 4. novembra postignuta saglasnost o pet od devet studentskih zahteva, saopštio je Ekonomski fakultet.

Studenаti ovog fаkultetа najavili su ranije danas da će u četvrtak, 10. novembra, krenuti u protesnu šetnju jer do sada sa rukovodstvom te ustanove nisu uspeli da postignu dogovor o svojim zahtevima.

Studenti između ostalog traže smanjenje cene prenetog bodа i zahtev za reevаluаciju Evropskog sistema prenosa bodova (ESPB) kao i da se ukinu svi akti doneti koji se odnose na uređivanje rada i izbora za Studentski parlament, doneti van parlamenta.

Oni zahtevaju i da se cena prenetog ESPB snizi sa 1.422 na 655 dinara za sve samofinansirajuće studente, kao i da se usvoji projekat reevaluacije ESPB bodova koji će predložiti Studentski parlament.

U saopštenju Ekonomskog fakulteta se ističe da cene školarine i cene prenetog boda nisu menjane od 2012. godine.Kad je reč o revidiranju ESPB bodova, taj proces je, kako se navodi u saoštenju, pre tri godine inicirala sadašnja uprava fakulteta na čelu sa Boričićem.

Tada je dogovoreno sa Studentskim parlamentom da se izabere 300 studenata koji će voditi dnevnik o težini ispita i sati potrebnih za učenje određenog predmeta a u skladu sa tim bi bila napravljena analiza i revidirani ESPB bodovi.

Predstavnici studenata su sami zapustili taj posao i uprava fakulteta je vrlo rada da taj proces nastavi i okonča, dodaje Ekonomski fakultet.

Što se tiče zahteva za ukidanjem svih akata koji se odnose na uređivanje rada i izbora za Studentski parlament, uprava fakulteta napominje da je Pravilnik o izboru studentskih predstavnika, u skladu sa Statutom fakulteta, usvojilo Nastavno-naučno veće fakulteta.

Od Studentskog parlamenta se već godinama traži da predloži nacrt tog akta, "a na tome se posebno insistiralo od januara, zbog brojnih prijava studenata da su izbori na fakultetu neregularni, da se izborna pravila menjaju uoči izbora, da se glasa više dana, a da kutije čuva samo jedna grupa studenata"

Dodaje se i da Studentski parlament nije predložio nacrt Pravilnika a da je uprava Ekonomskog fakulteta otvorena za sve amandmane sa ciljem veće transparentnosti u izboru studentskih predstavnika.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR