Devizne rezerve Srbije 10,37 milijardi eura

Dinar je u decembru nominalno slabio prema euru 0,3 posto (Tanjug)

Devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra, po preliminarnim podacima, iznosile su 10,37 milijardi eura, saopćeno je iz ove bankarske institucije.

Devizne rezerve NBS-a na tom nivou su za 369,5 miliona eura manje u odnosu na prošli mjesec, dok su u odnosu na decembar 2014. godine veće za 469,3 miliona eura.

Neto devizne rezerve na kraju decembra iznosile su 8,42 milijardi eura, navode iz NBS-a, dodajući da rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda u okviru aranžmana zaključenog 2009. godine.

Dinar slabio prema euru

Obim realizirane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru je iznosio milijardu eura i bio je 454,7 miliona eura veći nego u prethodnom mjesecu.

Dinar je u decembru nominalno slabio prema euru 0,3 posto, a NBS je u tom mjesecu intervenirao na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 miliona eura i prodajom 300 miliona da bi ublažio prekomjerne dnevne oscilacije kursa domaće valute. 

Izvor: Agencije