Kinezi ulaze u američku autoindustriju

Kineski proizvođači automobila pokreću posao u automobilskoj prijestonici Amerike, Detroitu. Njihov dolazak znači zapošljavanje iskusnih inženjera i dizajnera koji su izgubili poslove kod lokalnih proizvođača.

Nakon ulaska na američko automobilsko tržište, nadaju se prodaji kineskih automobila širom svijeta. 

U skladištu u predgrađu Chicaga kineski proizvođač autodijelova Wanxiang donosi dašak Šangaja u američku autoindustriju. Wanxiang je počeo kupovinu još tokom recesije, kada se američka autoindustrija klatila na ivici bankrota.

Kompanija sada pravi svjećice, osovine i skoro sve između toga, uglavnom akvizirajući američke kompanije u nevolji.

“Tokom 2007. i 2008. godine tržište je palo i ukazale su se mnoge prilike. Ako počnete  graditi od nule u današnjem okruženju u globalnoj konkurenciji, to je najgore što možete uraditi. Najbolji dio je kombiniranje svih resursa. Tako možete preskočiti mnogo procesa u smislu izgradnje vlastitog tima, vlastite tehnologije i fabrike. Jednostavno, to bi za nas bilo prekomplicirano”, rekao je Pin Ni, predsjednik kompanije Wanxiang America

Kina je premašila SAD kao najveće svjetsko tržište automobila. Ali, kineski automobili nisu na cijeni čak ni u Kini, gdje se 70 posto automobila uvozi.

Neke kineske kompanije prešle su od kupovine proizvođača autodijelova do kupovine samih proizvođača automobila.

Kupovina već razvijene tehnologije

Godine 2010. kineski Geely otkupio je Volvo od Forda. Prošle godine se Dongfeng Motor pridružio planu spasa francuske Vlade i investirao u Peugeot Citroen.

“Wanxiang više nije samo proizvođač autodijelova. U 2014. godini kompanija je kupila imovinu od Fiskera, bankrotiranog proizvođača automobila. Sada planira isporučiti modele iz kalifornijske fabrike čak do kraja 2016. godine”, javlja reporter Al Jazeere John Hendren.

Japanu su trebale decenije da postane moćan igrač u globalnoj autoindustriji. Kineske kompanije nadaju se da će isto postići brže kupujući firme koje već imaju tehnologiju za čiji razvoj su potrebne godine.

“Ovdje, u Detroitu, mnogo kompanija je bankrotiralo i to je prilika za te kineske kompanije. Zapravo, kada dođu u ovu državu, ovdje gube novac. Pa zašto to još rade? Samo žele prvi dobiti najnoviju tehnologiju. Osim toga, koriste kinesko tržište kao podršku”, smatra Bin Jiang, tržišni analitičar.

Investirajući u problematične američke kompanije, kineski proizvođači tvrde da čuvaju postojeće brendove koji su se izgubili u modernom globalnom tržištu.

Izvor: Al Jazeera