11. novembar  2016. 09.29  →  13.35 | Izvor: Tanjug

Petrović: Dikić ne priznaje krivicu

PODGORICA -

Milan Petrović, advokat penzionisanog generala i bivšeg šefa srpske Žandarmerije Bratislava Dikića, koji se nalazi u pritvoru u Crnoj Gori pod sumnjom da je organizovao terorističke napade u toj državi tokom izborne noći, negirao je da njegov klijent namerava da prizna krivicu i tvrdi da nikakvog dogovora ni razgovora o tome nije bilo.

"O nastavku krivičnog postupka i odlukama šta ćemo kao obrana predlagati, sve zavisi kada se završi ovaj deo istrage koji je za nas najbitniji, jer ćemo videti da li postoje neki dokazi ili ne", rekao je Petrović za beogradsku N1TV.

Crnogorski mediji preneli su danas da će Dikić potpisati sa tamošnjim tužilaštvom sporazum o priznanju krivice.

"Mi smo i dalje u fazi istrage, gde se vrši 'pretresanje telefona' u skladu sa zakonom Crne Gore, koje se radi po principu pretresanje stana. Tako vršimo pretresanje telefona u prisustvu veštaka. Juče i prekjuče smo pregledavali ono što je nađeno na telefonu, odnosno proveravanja rezultate forenzičkog veštanja", kaže Petrović.

Dikić je uhapšen noć uoči izbora u Crnoj Gori s grupom od još 19 državljana Srbije zbog sumnje da su na dan izbora spremali nasilni upad u Skupštinu, hapšenje i čak likvidaciju premijera Mila Đukanovića.

Petrović kaže da njegov klijent nije menjao iskaz.

"Dikić je dao odbranu na početku i tu odbranu nije menjao. Nije ni imao priliku, jer je odbrana data u postupku kada je saslušan kod tužioca. Nikakvu novu odbranu nije dao", rekao je Petrović.

Uhapšeni se sumnjiče da su planirali otmicu Đukanovića.

"Nije tražio razgovor sa tužiocem, već je to redovna procedura, da se vrši pretresanje telefona. Nije bilo nikakvih razloga za posebne razgovore. A gde će nas dokazi odvesti, i kako ćemo se odrediti. Ako se uzme u obzir i njegovo loše zdravstveno stanje, videćemo šta ćemo naći od tih dokaza koje mi kao odbrana tražimo i insistiramo da ih vidimo i odlučimo kako ćemo dalje ići u postupak", kaže Petrović.

Dikić je osumnjičen da je zajedno sa Aleksandrom Sinđelićem i Kristinom Hristić pripremao teroristički napad u Crnoj Gori na izborni dan 16. oktobra, a sa ciljem nasilne smene vlasti.

Crnogorski mediji su ranije objavili da je Sinđelić odlučio da sarađuje s tužilaštvom i predočio im veze s ruskim nacionalistima, koji su bili članovi iste grupe.

Pobjeda: Dikić priznaje krivicu?

Državljanin Srbije, penzionisani general i bivši šef srpske Žandarmerije Bratislav Dikić, koga crnogorsko pravosuđe sumnjiči da je organizovao terorističke napade u Podgorici u izbornoj noći, odlučio je da prizna krivicu i da sarađuje sa Tužilaštvom, piše podgorička Pobjeda.

Pozivajući se na svoja saznanja, Pobjeda piše da će Dikić narednih dana staviti potpis o priznanju krivice i time potvrditi da stoji iza navoda iz zahteva za sprovođenjem istrage koji ga terete da je sa Aleksandrom Sinđelićem organizator kriminalne grupe koja je trebalo da počini više terorističkih napada u Crnoj Gori.

Prema informacijama Pobjede, Dikić je, pritisnut teretom brojnih dokaza, pre dva dana tražio da razgovara sa tužiocem i saopštio mu sve što zna i potvrdio je detalje iz istrage.

Tim povodom, navodi list, juče ujutro napustio je kapije ZIKS-a i u pratnji pojačanog obezbeđenja odvezen je u Specijalno tužilaštvo gde je nekoliko sati odgovarao na pitanja specijalnog tužioca Saše Čađenovića.

To je već treći duži razgovor Dikića sa Čađenovićem u nekoliko poslednjih dana i sve ukazuje da je bivši šef Žandarmerije Srbije počeo da potvrđuje ključne zaključke iz istrage, piše list.

. Višekratno ispitivanje služi da se sada do kraja sklopi mozaik akcije kojom je trebalo da se izazovu nemiri u Crnoj Gori.

Istovremeno, Dikić je osoba koja bi mogla da razotkrije i ulogu još nekih važnih ljudi, karika u lancu, u Crnoj Gori i Srbiji.

U prvobitnim iskazima Dikić je kategorično negirao krivicu; kao da je bivši komandant Žandarmerije bio apsolutno uveren da će se teško zaokružiti priča i još teže potkrepiti dokazima.

Očito, navodi list, bio je siguran da mnogi iz šire ekipe nisu do tančina znali detalje akcije.

Međutim, saradnja crnogorskih istražitelja sa kolegama iz Srbije bila je plodonosna i na svetlo dana su isplivali mnogi novi materijalni dokazi, ali i dokazi o konekcijama sa ljudima iz Rusije i pojedinim osobama iz Crne Gore.

Nije slučajnost što se obrt u Dikićevom ponašanju dešava nakon dolaska njegovog ,,saborca", Aleksandra Sinđelića u Crnu Goru.

Dokazi su svedočenjem Sinđelića postajali brojniji, a tako i spisak osumnjičenih duži.

Sinđelić se, za razliku od Dikića, ranije odlučio da sarađuje sa Tužilaštvom i predočio im veze sa ruskim nacionalistima.

Direktnim sučeljavanjem sa dokazima, Sinđelić je odlučio dobrovoljno da dođe u Crnu Goru i ispričao o zlim namerama grupe, njihovim ulogama i zadacima, piše Pobjeda.

Tagovi
Srodne vesti