');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

PODGORIČKA ŠTAMPA PIŠE: Dikić priznaje krivicu za napad u Crnoj Gori u dogovoru sa tužilaštvom

Bivši komandant Žandarmerije Srbije Bratislav Dikić, osumnjičen za pokušaj terorističkog napada na izborni dan u Crnoj Gori, potpisaće s crnogorskim tužilaštvom sporazum o priznanju krivice, prenela je danas podgorička štampa.

crna gora hapšenje Foto: Reuters
crna gora hapšenje
Hapšenje srpskih državljana u Crnoj Gori
Foto: Reuters
Hapšenje srpskih državljana u Crnoj Gori

"Vijesti" i "Pobjeda" prenose da će general u penziji MUP-a Srbije narednih dana potpisati sporazum o priznanjnu krivice.

Dikić je osumnjičen da je zajedno sa Aleksandom Sindjelićem i Kristinom Hristić pripremao teroristički napad u Crnoj Gori na izborni dan 16. oktobra, a sa ciljem nasilne smene vlasti.

"Pobjeda" navodi da je Dikić "pritisnut teretom brojnih dokaza pre dva dana tražio razgovor s tužiocem i saopštio mu sve što zna", kao i da je on osoba "koja bi mogla da razotkrije i ulogu još nekih važnih ljudi, karika u lancu, u Crnoj Gori i Srbiji".

Dikić je uhapšen noć uoči izbora u Crnoj Gori s grupom od još 19 državljana Srbije zbog sumnje da su na dan izbora spremali nasilni upad u Skupštinu, hapšenje i čak likvidaciju premijera Mila Djukanovića.

Na slobodu je dan nakon hapšenja pušteno šest osoba, dok se njih 11 sumnjiči za stvaranje kriminalne organizacije, a Dikić, Sindjelić i Hristićeva za terorizam u pokušaju.

Bivši komandant Žandarmerije Srbije je u prvim iskazima pred tužilaštvom negirao optužbe.

Podgorički list navodi da je Aleksandar Sindjelić, koji je od prošle sedmice u zatvoru u Spužu kod Podgorice, ranije odlučio da saradjuje s Tužilaštvom i predočio im veze sa ruskim nacionalistima.

Tužilaštvo je saopštilo da su organizatori dvojica "ruskih nacionalista", kao i da je u sve umešana "jedna politička organizacija" iz Crne Gore. Tužilaštvo nema dokaza o umešanosti zvanične Moskve u pokušaj terorizma u Crnoj Gori, dok premijer Milo Djukanović traži od Kremlja da se izjasni i direktno optužuje crnogorski opozicioni Demokratski front (DF) za učešće u pripremi njegove likvidacije.