Švendimen zahvalio zvaničnicima Srbije na podršci

Beta 11.11.2016

Glavni tužilac suda za zločine OVK Dejvid Švendimen (David Schwendiman) zahvalio je, tokom prve posete Beogradu, zvaničnicima Srbije na podršci njegovim naporima u sprovođenju istrage, saopštio je danas Švendimenov portparol Žoao Suza (Joao Sousa).

Suza je precizirao da je Švendimen razgovarao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem, ministarkom pravde Nelom Kuburović, ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem i predstavnicima Tužilaštva za ratne zločine.

"Glavni tužilac zahvalio je svojim sagovornicima na stalnoj podršci njegovim naporima tokom istrage i uverio se u njihovu predanost sprovođenju ovog procesa. Tokom ovih sastanaka, glavni tužilac nije govorio o detaljima u vezi sadržine same istrage", piše u saopštenju dostavljenom agenciji Beta.

Švendimen je u Beogradu, kao i prethodno u Prištini, podvukao da će u svom radu biti potpuno nezavisan i da će "u ispunjavanju svog mandata biti vođen isključivo činjenicama i zakonom, te da će svoj posao raditi bez straha ili pravljenja protivusluga".

Glavni tužilac je ponovo istakao svoju posvećenost vođenju procesa koji je legitiman i koji kao legitiman prihvataju "svi na koje će se rad tužilaštva odnositi", zaključio je Suza.

Švendimen je, početkom ove nedelje, iste poruke uputio i sagovornicima u Prištini, tokom prve posete Kosovu. On je razgovarao sa premijerom Kosova Isom Mustafom, ministrom pravde Duratom Hodžom, glavnim tužiocem Aleskanderom Ljumezijem, šefom misije Euleks na Kosovu Aleksandrom Papadopulu (Alexandra Papadopoulou), specijalnim predstavnikom EU na Kosovu Natalijom Apostolovom i specijalnim izaslanikom generalnog sekretara UN Zahirom Taninom.

Švendiman je 1. septembra imenovan za glavnog tužioca suda koji će zasedati u Hagu, a činiće ga međunarodne sudije i tužioci.

Sud će, kako je tada zvanično najavljeno, "voditi sudske postupke o navodima koji proističu iz Izveštaja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope...od 7. januara 2011, a u kojem se iznose navodi o teškim prekograničnim i međunarodnim krivičnim delima".

U tom izveštaju, specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti (Dick Marty) pisao je o zločinima OVK nad otetim Srbima na Kosovu i u Albaniji i izneo sumnje da su nekima od njih u Albaniji vađeni organi kojima je kasnije trgovano.

Navode iz Martijevog izveštaja istraživala je, pre formiranja suda, specijalna radna grupa EU koju je predvodio američki pravnik Klint Vilijamson (Clint Williamson).

Pre odlaska sa te dužnosti, Vilijamson je potvrdio da je pronašao dokaze za neke od tvrdnji izloženih u Martijevom izveštaju.

Sud u Hagu nadležan je za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

Vilijamsona je nasledio Švendiman, takođe Amerikanac.

U medijima na Kosovu više puta je nagoveštavano da bi novi sud prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK mogao podići do kraja ove godine.

Sud u Hagu nadležan je za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

(Beta, 11.11.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »