Grupa migranata krenula peške ka Hrvatskoj

Oko 150 migranata krenulo je peške ka granici sa Hrvatskom, u nadi da će preći granicu i ući u zemlju Evropske unije. Grupa je trenutno kod Dobanovačke petlje.

Migranti, uglavnom iz Avganistana i Pakistana, kreću se auto-putem u koloni, uz pratnju policije i zaposlenih u Komesarijatu za izbeglice. Sa sobom nose transparente "Molimo vas, otvorite granice" i "Ne više rata", javlja izveštač RTS-a sa lica mesta.

U grupi su uglavnom muškarci, ali ima i žena i dece.

Sa sobom su poneli rance i ćebad, mnogi od njih su u garderobi koja nije predviđena za niže temeprature i zimske uslove, a neki od njih od obuće imaju samo papuče.

Kažu da će na granici sa Hrvatskom čekati sve dok ne bude otvorena, a namera većine u toj grupi je da ode u Italiju ili Francusku, a ne u Nemačku.

Prema informacijama Komesarijata, migranti su ka Hrvatskoj krenuli oko podneva, auto-putem ka Zagrebu, zbog čega se na pojedinim mestima stvaraju velike saobraćajne gužve.

Saobraćaj na auto-putu funkcioniše, ali je otežan.

Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice je rekao za Radio Beograd da su migranti peške krenuli ka Hrvatskoj, u nameri da dođu do neke od zemalja Evropske unije. Ističe da su do njih došle pogrešne informacije.

"Mislim da je ovo posledica informisanja od pojedinih predstavnika nevladinog sektora, koji im daju lažnu nadu da mogu da pređu granicu, što nije slučaj. Mislim da je to treći takav pokušaj da pređu granicu", rekao je Ivan Mišković.

Ističe da to nije način da se uđe ni u jednu zemlju, kao i da ih tako neće ni pustiti.

Videćemo kako će se situacija dalje odvijati, rekao je Mišković.

Početkom oktobra, grupa migranata je krenula ka Mađarskoj, ali su zbog lošeg vremena odustali. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво