Linkovi

Demarkacija granice i dalje uslov, Tači kritikuje EU


Evropski komesar Johanes Han i predsednik Kosova Hašim Tači
Evropski komesar Johanes Han i predsednik Kosova Hašim Tači

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Has ponovio je danas u Prištini da uslovi za viznu liberalizaciju ostaju - demarkacija granice sa Crnom Gorom i borba protiv kriminala i korupcije. Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da se radi o istorijskoj nepravdi Evropske unije prema kosovskom narodu.

Kašnjenja koja se dešavaju sa Kosovom u procesu liberalizacije viza su neprihvatljiva, rekao je u pisanoj izjavi predsednik Kosova Hašim Tači nakon sastanka sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom.

Ova kašnjenja koja dolaze od strane EU su istorijska nepravda prema kosovskom narodu“, rekao je Tači i dodao da Kosovo ne zaslužuje ovakva uslovljavanja u procesu liberalizacije viza, jer EU ima dovoljno mehanizama da ovo uslovljavanje vrši tokom procesa učlanjenja.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Has rekao je da je iznenađen što je, kako je kazao, čuo da se Evropska unija okrivljuje što Kosovo nije dobilo viznu liberalizaciju.

Dame i gospodo, mi smo se sa Vladom složili pre tri godine - postoji lista uslova koji treba da se ispune, kao što je bio slučaj sa drugim državama, recimo Ukrajina je ispunila 140 zahteva, sa Kosovom smo imali 95, a 93 ispunjeno, čekamo još dva zahteva da se ispune, izgleda da je to veliki problem”, rekao je Han.

Han je podsetio da su ta dva uslova koja Kosovo treba da ispuni zakonska potvrda demarkacije granice sa Crnom Gorom i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje smatra da na Kosovu nema potrebe za vanrednim izborima.

Da li vi verujete da će situacija biti drugačija posle prevremenih izbora. Jedina posledica će biti što ćete izgubiti još par meseci pa i godine. Tako da ja kažem, pokušajte da dobijete većinu. Pokušajte da imate većinu koja podržava evropski put”, kazao je Han.

Premijer Kosova Isa Mustafa rekao je da je Kosovo svesno svojih obaveza i da je spremno da ih ispuni. Pored Tačija i Mustafe Han se danas sastao i sa zamenikom poremijera Kosova Branimirom Stojanovićem, predsednikom parlamenta Kadrijem Veseljijem i ministrom spoljnih poslova Kosova Enverom Hodžajem.

XS
SM
MD
LG