Шевченко зауставио орлове

Србија ипак резултатски успешну годину завршава поразом. Орлови су поклекли у Харкову у пријатељском дуелу против Украјине - 2:0.

Украјина - Србија 2:0 (1:0)

ХАРКОВ: Стадион Металиста, гледалаца 20.000, судија: Тромберксон (Шведска). Стрелци: Шахов у 38. Јармоленко у 87. (из пенала). Жути картони: Зозуља и Ротан (Украјина), Ивановић (Србија).

УКРАЈИНА: Бојко 6, Бутко 6, Бордец 6, Кривцов 7, Федецки 7, Сидорчук 7 (Петријак 6), Шахов 7 (Зивченко), Малишев 6, Циганков 6 (Јармоленко 7), Каравајев 6 (Ротан), Зозуља 6 (Бјеседин).

СРБИЈА: Рајковић 6 (Јовановић 6), Игњовски 6 (Ивановић), Пејчиновић 6, С. Митровић 6, Д. Тошић 6 (Максимовић), Младеновић 6, Гудељ 6, Радоја 6, Катаи 6 (А. Митровић), З. Тошић 6 (Марковић 7), Павловић 6 (Пешић 6).

Очигледно да нам Репрезентација коју предводи легендарни Шевченко никако (не) лежи. Уосталом био је ово трећи везани пораз Србије, истина све су то били дуели без такмичарског значаја. Селектор Муслин извео је потпуно нови састав, у односу на Кардиф, али опет у препознатљивој формацији и нема се шта момцима који су први пут наступили заједно замерити. Борили су се колико су могли, своје шансе нису искористили и пораз је био неминован.

Стадион Металиста од 2014. године је ван употребе због војних сукоба у Украјини и нестабилне ситуације на истоку земље. Уз дозволу УЕФА домаћин је организовао пријатељски дуел са Србијом на овом лепом здању на којем се окупило око двадесетак хиљада гледалаца који су направили праву фудбалску атмосферу. Две селекције које добро гурају у квалификацијама за СП у својим групама и заузимају високу другу позицију на табели са по осам освојених бодова одлучиле су да слободан термин УЕФА искористе како би проверили неке нове снаге. Селектори Муслин и Шевченко определили су се за “шарене” тимове, играче са мањом минутажом у протеклом периоду. Практично у тиму орлова није било ни једног стартера из меча са Велшанима.

Србија је пуних тридесетак минута добро функционисала. Иако неуигран наш тим био је и агресиван и офанзиван. У 4. минуту Павловић је први пут запретио, али је два минута касније центарфор Копенхагена морао боље да реагује после идеалне асистенције Зорана Тошића. Тек у другом делу првог полувремена домаћин је средио своје редове и за нијансу деловао боље и конкретније. У 38. минуту после неколико грешака наше одбране Шахов се одлично снашао, и са неколико метара погодио мрежу Рајковића. Вођство као да је дало крила Украјинцима који су имали снажну подршку са трибина па су озбиљно у самом финишу полувремена претили.

И у наставку се слика на терену није променила. Опет је Србија била офанзивнија, пуно живости унео је у игру Лазар Марковић који је заменио Зорана Тошића. Можда смо и оштећени за два недосуђена пенала, после прекршаја над Катаијем, односно играња руком у казненом простору од стране једног дефанзивца Украјине. Заиста је Швеђанин Стромберскон оштетио нашу репрезентацију али како је реч о пријатељском дуелу и не треба много кудити арбитра. Имали смо и неколико полуприлика преко расположеног Лазара Марковића, али су се Украјинци увек некако одбранили.

У самом финишу утакмице у 87. минуту Швеђанин је без оклевања показао на белу тачку, али био је то пенал за Украјину. Стефан Митровић је стартовао на Јармоленка који је пао, а Украјина је преко свог најбољег играча стигла и до другог поготка са пенала.

Све у свему у не претерано занимљивом и квалитетном дуелу за нијансу спретнија и срећнија екипа славила је тријумф.

З. Рангелов
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести