Najnovije vesti
Vesti Svet
Švajcarska odgovorila Rusiji: Lovci su obavljali rutinsku kontrolu

Švajcarska odgovorila Rusiji: Lovci su obavljali rutinsku kontrolu

Švajcarska je danas, povodom zahteva Moskve da pruži objašnjenje, saopštila da su njihovi vojni avioni koji su leteli nedaleko od aviona u kome je bila ruska delegacija na putu za Peru obavljali rutinsku kontrolu, navodi Rojters.

Švajcarski avion prati ruski Foto: youtube
Švajcarski avion prati ruski
Švajcarski avion prati ruski
Foto: youtube
Švajcarski avion prati ruski

Švajcarski ministar odbrane naveo je da su dva njihova lovca F/A-18 letela nekoliko minuta uz ruski avion dok je bio iznad švajcarske teritorije.

Kako je rekao takve provere obavljaju se 400 puta godišnje, kako bi se dvostruko proverio identitet aviona stranih vlada.

- Dva aviona FA/18 švajcarskih vazdušnih snaga su u petak, 18. novembra, sproveli rutinsku kontrolu ruskog aviona. Posada aviona je bila obaveštena. Prema pravilima Međunarodne organizacije za civilnu avijaciju (OACI) neophodna je bila identifikacija datog aviona. To je kao policijske patrole koje na putevima proveravaju automobile da nisu ukradeni - izjavio je portparol švajcarske vojske Danijel Rajst.

Ruska delegacija letela je tim avionom na azijsko pacifički samit, pri čemu je ruski predsednik Vladimir Putin leteo drugim avionom, navodi Rojters.

Rusija je ranije danas zatražžila od ŠŠvajcarske objaššnjenje nakon što su juče vojni avioni sa švajcarskim oznakama nekoliko minuta pratili avion sa ruskom delegacijom u vazdušnom prostoru te zemlje.

"Izrazili smo nedoumicu i zatražžili objaššnjenje od ššvajcarske strane zbog incidenta sa ruskim vladinim avionom na nebu iznad Konfederacije", navodi se u saopšštenju ruske ambasade u ŠŠvajcarskoj objavljenom na Tviteru, prenosi "Sputnjik".

Juče su vojni avioni sa ššvajcarskom zastavom nekoliko minuta na nebezbednom rastojanju pratili avion sa ruskom delegacijom koja je krenula u Peru na samit Azijsko-pacificke ekonomske saradnje.

Incident se dogodio u vazduššnom prostoru ŠŠvajcarske. U ruskom avionu su bili članovi ruske delegacije, među kojima i Aleksandar Fomin, ššef Federalne službe za vojno-tehničku saradnju, kao i novinari.

Kako je preneo "Sputnjik", jedan od ššvajcarskih lovaca se približžio ruskom avionu toliko blizu da je bilo moguće videti ne samo ššvajcarske oznake na repu letelice i broj J-5024, nego i lice pilota, prenosi "Sputnjik".

On se ruskom avionu približžio sa leve strane, približžavajući se krilu, zatim je izveo manevar i proššao sa desne strane.

Nakon nekoliko minuta lovci su se udaljili. U ruskoj posadi su rekli da je to uobičajena praksa, ali su novinari koji višše od 15 godina izvešštavaju o radu ruskog predsednika rekli da se sećaju samo jednog sličnog slučaja, te da se lovac tada nije toliko približžio putničkom delu aviona, navodi "Sputnjik".