Манифестација која слави лепоту живљења

Традиционална манифестација „Сремачко вече“, трећу годину заредом, биће одржана 25. новембра у 19 часова у ресторану „Бескрај” (Барутана) у Петроварадину.

Организатори Душко Станојевић, Милан Папић и Горан Танкосић за све Сремце и оне који се Сремцима осећају, приређују вече које ће одисати обичајима и посебношћу коју тај крајолик носи, уз најбоље тамбураше и сремачки фолклор, сремачке специјалитете, најбоља вина и ракију.

– Срем је животни доживљај, сасвим другачији – истиче један од представника организационог одбора Милан Папић. – У зависности од краја у којем живимо, такви смо. Посебна је то особина Срема, врло смо срдачни, гостопримљиви, имамо нешто што је радост, не само сремачка него целог света, а то је виногорје широм Европе и света познато, настало када је римски цар Проб на ове просторе донео винову лозу. Дакле, ми славимо један обичај живљења, специфичан за Сремце. Ово је трећа година и желимо да га обележимо како то у данашње време приличи, на културно-образовни, као и културно-забавни начин.

По речима организатора, биће и поезије о Срему, добрих сремачких анегдота и вицева о Сремцима, а програм ће водити надалеко познати водитељ, такође Сремац, Бошко Неговановић. Одиграће се и један перформанс – приказ правог сремачког свињокоља.  Међу гостима ће бити и изузетно знаменити Сремци, који су обележили један период и дали значајан печат свом крају, а и шире. Тако ће ово вече улепшати уметници Мира Бањац и Александар Берчек, а такође ће ту бити и некадашњи директор листа „Дневник“ Јован Смедеревац, некадашњи председник Ватерполо клуба „Војводина“ и директор репрезентације Србије, данас селектор румунске репрезентације Дејан Станојевић, један од значајних архитеката с ових простора Мирко Крстоношић, који је препознатљиве трагове оставио по Новом Саду и шире, политичар Бошко Крунић, фудбалски тренер Милорад Косановић и пуковник Мирослав Шпановић, потпредседник Савеза пензионера Србије. Међу покровитељима је и Општина Беочин са својим председником Митром Милинковићем и функционер Лука Апић из Сусека који се такође свесрдно залаже за то да манифестација успе.

Улазнице по 1.500 динара, с конзумацијом јела и пића у бескрај, као што и само име ресторана говори, могу се резервисати путем телефона 021/452-341 и 063/517-843 туристичке агенције „Интернатионал лине“, која се налази у тржном центру „Париски магазин“, Улица краља Александра 12.

Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести