Vuk Jeremić ispred Saše Jankovića 1Foto: Markku Ojala EPA/Stanislav Milojković

Građani su skloniji glasanju za nezavisnu ličnost koja nije član partije, i koja bi se kandidovala bez podrške opozicionih stranaka, pokazuje nedavno objavljeno istraživanje Demostata.

Ipak, prema rečima Bojana Klačara iz Cesida, Vuk Jeremić, kao nestranačka, ali politički prepoznatljiva ličnost, uz podršku proevropske opozicije ima više šansi za ulazak u drugi krug, čak i za pobedu, od Saše Jankovića, koji trenutno obavlja funkciju zaštitnika građana, koji bi mogao da bude nezavisni kandidat.

Istraživači Demostata su od ispitanika tražili da procene da li na sledećim predsedničkim izborima više šanse za pobedu ima kandidat partija na vlasti ili kandidat partija u opoziciji ili nezavisni kandidat. Da veće šanse ima kandidat na vlasti reklo je 45 odsto ispitanika, pet odsto se opredelilo za kandidata opozicije, a devet procenata za vanstranačku ličnost, odnosno nezavisnog kandidata, dok 41 odsto ne zna odgovor na to pitanje. Upitani za koga će oni glasati, ispitanici su ponovo u većem procentu odabrali nezavisnog, odnosno vanstranačkog kandidata (šest odsto) a pet procenata se opredelilo za kandidata kojeg predloži opozicija. Čak 51 odsto njih ne zna za koga će glasati, dok se 22 odsto izjasnilo da će glasati za kandidata partije na vlasti, a 16 procenata kaže da neće izaći na izbore.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, za Danas kaže da je teško dati ozbiljnu procenu ko ima veće šanse za ulazak u drugi krug predsedničkih izbora, stranačka ili nestranačka ličnost, bez znanja o tome ko će biti kandidati.

– Istraživanje Demostata pokazuje da bi veće šanse imao nezavisni kandidat. Još se ne zna da li će u trku ući Vuk Jeremić i/ili Saša Janković. Ako bi Vuk Jeremić bio opozicioni kandidat, imao bi ozbiljne šanse za ulazak u drugi krug. Za građansku opoziciju prvi krug je veliki izazov iz nekoliko razloga. Prvi je zajednički kandidat SNS i SPS, a drugi Vojislav Šešelj, koji je na dobrom talasu zbog spoljašnjeg konteksta, odnosno migrantske krize, pobede Trampa, jačanja desnice u Evropi. Dodatni problem je i rasipanje glasova jer će se sigurno pojaviti jedan broj kandidata, poput Boška Obradovića, ali i autsajdera koji će odvući određene glasove – objašnjava Klačar.

On dodaje da bi opozicioni kandidat, ukoliko dođe do drugog kruga, mogao da ostvari dobar rezultat.

– Ako Vučić ne bude kandidat vlasti, već to bude Nikolić, Jeremić ima dosta šansi za pobedu sa vetrom u leđima koji mu daje rezultat iz prvog kruga. Ko god da bude kandidat opozicije, da bi ušao u drugi krug, potrebno je da opozicione stranke ozbiljno rade i artikulišu njegovu politiku – ukazuje Klačar.

Na pitanje ko bi imao veće šanse za ulazak u drugi krug, kandidat opozicije ili nezavisni kandidat koji bi se sam kandidovao bez podrške stranaka, on odgovara kroz primer da Vuk Jeremić bude kandidat građanske opozicije, a Saša Janković samostalni kandidat.

– Problem bi nastao već u prvom krugu zbog rasipanja glasova, plus glasova koje će osvojiti desnica i vlast. Rezervoar glasova u takvom slučaju bio bi manji. Uz to SNS i SPS će svakako iskoristiti podelu među opozicijom. Ipak, u takvoj situaciji više šansi za ulazak u drugi krug bi imao Jeremić, jer je on osoba koja je prepoznatljiva i kontinuirano ima dobar rejting u Srbiji iako nije ovde, plus je blizak i desnici pa može i njima da otkine deo glasača. Isto tako, Jeremić uz podršku stranaka ima prednost nad Jankovićem u stranačkoj infrastrukturi koja bi radila za njega, dok Janković ne bi imao tu mogućnost – zaključuje Klačar.

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ još nije odlučila o podršci kandidatu

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“ još nije odlučila da li će podržati nekog na predsedničkim izborima. Luka Knežević Strika, iz Inicijative, na pitanje Danasa da li će Inicijativa podržati Jeremića ili Jankovića, odgovara da predsednički izbori još nisu raspisani i da niko od njih još nije rekao da će biti kandidat. „Svakako ćemo sačekati raspisivanje izbora i kandidate pre nego što odlučimo o tome da li ćemo i kome pružiti podršku. Nemamo svog kandidata za predsedničke izbore, mi smo u svom delovanju usmereni na lokalne probleme i grad Beograd“, kaže on.

Lokalni front iz Kraljeva, koji je deo asocijacije Građanski front, koja okuplja sedam organizacija iz pet gradova u Srbiji, čiji je član i „Ne da(vi)mo Beograd“, nada se da će Janković odlučiti da se kandiduje. Predrag Voštanić, iz Lokalnog fronta, za naš list navodi da je Srbiji potreban zdrav i razuman deo političkog delovanja i razmišljanja koji vide u Jankoviću. On navodi da bi Janković trebao da prelomi i kandiduje se, ali ne očekuje da to bude poznato pre raspisivanja izbora. Voštanić kaže i da Lokalni front neće uticati na odluku drugih članica Građanskog fronta oko podrške nekom od kandidata. Knežević – Strika komentarišući ovu podršku Lokalnog fronta kaže da je to njihov stav, „a mi ćemo kada bude vreme za to, objaviti naše viđenje predsedničkih izbora i eventualnu podršku nekom od kandidata“.

Za ulazak u drugi krug potrebno 20 odsto glasova

Prema nekim nezvaničnim procenama ljudi sa kojima je Danas razgovarao a koji se bave izbornom matematikom, za ulazak u drugi krug Šešelju, koji u poslednjim istraživanjima zauzima visoko mesto, ali i opozicionom i nezavisnom kandidatu potrebno je da osvojiti 20 odsto glasova. Prema zakonskim pravilima, pobedu u prvom krugu osvaja kandidat koji je dobio većinu glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne osvoji tu većinu, glasanje se ponavlja u roku od 15 dana od dana prvog glasanja. Na ponovljenom glasanju učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

 

Jeremić: Moram da vas razočaram

Moram da vas razočaram ali obećao sam dekanu da neću govoriti o unutrašnjoj
politici, izjavio je večeras predsednik CIRSD Vuk Jeremić na Pravnom fakultetu na pitanje da li će se kandidovati na predsedničkim izborima u Srbiji. Ne bih želeo da iskoristim Pravni fakultet i ljude koji su došli da čuju o kandidaturi Srbije za funkciju generalnog sekretara UN, rekao je Jeremić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari