Prilog razumevanju ovog dela sveta 1

Jedan od naslova zbog kojih je Izdavačka kuća Clio na ovogodišljem 61. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu proglašena za jednog od dva izdavača godine „Istorija arapskog sveta“ Alberta Huranija.

Knjiga je večeras predstavljena u Zadužbini Ilije M. Kolarca.

O knjizi, koja je ocenjena kao „riznica objektivnih informacija i vodič za razumevanje eksplozije događaja u ovom delu sveta“ govorili su urednik Cliove bibliteke Polis istoričar Smilja Marjanović – Dušanić, islamolog, ambasador Srbije pri Unesku i pisac pogovora u srpskom prevodu „Istorije arapskog sveta“ Darko Tanasković i istoričar Aleksandar Z. Savić.

Huranijeva knjiga predstavlja celovit pogled na istoriju Arapa koji seže od formativnog perioda islama , prateći njegov istorijski razvoj, do naših dana. Prema rečima ambasadora Tanaskovića, Hurani je podjednako poštovao jezičku i kulturološku povezanost arapskog sveta, ali je uvažavao i činjenicu da Arapi žive u različitim zajedicama oblikovanim u okvirima međunarodnog poretka i sistema međunarodnh odnosa. On je naglasio i značaj pojavljivanja ovog „fundamentalnog dela za razumevanje arapske teme“ u godini u kojoj se obeležava 90 godina od osnivanja Katedre za orijentalistiku na Beogradskom univerzitetu.

Albert Habib Hurani (1915-1993), potiče iz porodice libanskog porekla. Rođen je i školovan u Velikoj Britaniji. Pod njegovim vođstvom Oksford, na kome je i studirao, postao je jedan od vodećih centara za izučavanje islamskog sveta na engleskom jezičkom govornom području. Predavao je i na vodećim američkim i arapskim univerzitetima. Pored „Istorije arapskih naroda“, poznate su i njegove knjige „Sirija i Liban“ i „Arapska misa u doba liberalizma 1798-1939“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari