≫ 

VUČIĆ UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA, A PRIDRUŽILI MU SE I DRUGI POLITIČARI: Srbija će uvek ceniti slobodarski duh Fidela Kastra

- Veoma me je ožalostila vest o smrti Fidela Kastra, dugogodišnjeg lidera Republike Kube. Kroz njegov život i rad, kao jedne od najupečatljivijih svetskih državničkih figura dvadesetog veka, odslikava se najveći deo istorije Vaše zemlje - stoji u telegramu saučešća premijera Srbije

  • 85

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, povodom smrti Fidela Kastra, uputio danas telegram saučešća predsedniku Državnog saveta i Saveta ministara Republike Kube Raulu Kastru, u kome se ističe da će Srbija uvek visoko ceniti slobodarski duh kojim je branio suverenitet svoje zemlje.

Umro je drug Kastro: Trenutak u kojem brat saopstava da je Fidel umro (VIDEO)

U telegramu premijera Srbije se kaže:

- Veoma me je ožalostila vest o smrti Fidela Kastra, dugogodišnjeg lidera Republike Kube. Kroz njegov život i rad, kao jedne od najupečatljivijih svetskih državničkih figura dvadesetog veka, odslikava se najveći deo istorije Vaše zemlje. Njegovom smrću završava se jedna snažna politička era. Srbija će uvek visoko ceniti slobodarski duh kojim je Fidel branio suverenitet svoje zemlje, da bi Kubu, kako je govorio, vratio Kubancima.

KUBA U SUZAMA: Umro je Fidel Kastro (VIDEO)

Fidel Kastro

U ime Vlade Srbije i svoje ime upućujem iskreno saučešće Vama i narodu Kube - navodi se u telegramu premijera Vučića.

Nikolić: Velikan koji je ostavio trag u istoriji Kube i sveta

Telegram saučešća predsedniku Državnog saveta i Saveta ministara Raulu Kastru, povodom smrti Fidela Kastra uputio je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić u kom je istakao da je Fidel velikan koji je ostavio trag u istorijiu Kube, ali i sveta.

U telegramu predsednika Nikolića se navodi:

- Poštovani gospodine predsedniče, sa dubokom tugom smo primili vest da je preminuo Fidel Kastro, vođa kubanske revolucije i dugogodišnji predsednik Republike Kube. Fidel Kastro bio je istorijska ličnost još za života. Simbol jedne epohe. U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, Vama i svim građanima Kube, upućujem izraze najiskrenijeg saučešća.

Foto: Promo Foto: Promo

Njegovim odlaskom kubanski narod je izgubio istaknutog lidera i borca za slobodu i nezavisnost svoje zemlje, a svet jednog od poslednjih istaknutih državnika dvadesetog veka. Odlikovali su ga slobodarski duh i vizija sveta zasnovanog na slobodi, ravnopravnosti i pravdi, ali i odlučnost i lična hrabrost da se bori za svoje ideale.

Srbija pamti velikog prijatelja svoje zemlje i naroda, Velikana u državničkom i ljudskom smislu koji je ostavio veliki trag u istoriji svoje zemlje, ali i celog sveta.

Doživotno ću pamtiti naše prijateljstvo i poslednji susret u Havani.

Uz najdublje saučešće i Vama lično zbog gubitka brata, primite, gospodine predsedniče, izraze mog najdubljeg uvažavanja", saopstila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

Dačić: Odlaskom druga Fidela, Srbija je izgubila velikog prijatelja, iskrenog druga i saborca

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, u telegramu saučešća je istakao da je odlaskom Fidela Kastra Srbija izgubila velikog prijatelja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Povodom smrti bivšeg predsednika Republike Kube Fidel Kastro Ruza, u ime Ministarstva spoljnih poslova i u svoje lično ime upućujem izraze najdubljeg saučešća porodici i narodu Kube. Fidel Kastro ostaće upamćen u istoriji Kube i Latinske Amerike kao jedan od najznačajnijih nosilaca ideje slobode i nezavisnosti - piše u Dačićevom telegramu saučešće u kom se dodaje:

- Sav miroljubiv svet duboko je zahvalan njegovoj neumornoj istorijskoj revolucionarnoj borbi za zaštitu prava običnog čoveka, za očuvanje osnovnih ljudskih vrednosti, za međunarodne odnose zasnovane na ravnopravnosti država i poštovanju međunarodnog prava i univerzalnih načela pravičnosti. Odlaskom druga Fidela, Srbija je izgubila velikog prijatelja, iskrenog druga i saborca u zajedničkoj borbi za bolji i pravedniji svet. 

Vulin: Otišao poslednji veliki vođa 20 veka

Predsednik pokreta socijalista Aleksandar Vulin istakao je danas u telegramu saučešća da je smrću Fidela Kastra otišao poslednji veliki vođa 20 veka.

Fidel Kastro je bio prijatelj Srbije, prijatelj svakog slobodnog naroda, bio je sa nama kada su padale bombe i do poslednjeg trenutka nije prestao da potseća svet na zločin učinjen prema Srbiji, ističe Vulin.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Svojim životom Fidel Kastro je dokazao da borba za slobodu malih naroda može da inspiriše i pokrene. Svet je ostao bez čoveka čija reč se slušala i čiji san o društvu ravnopravnih i slobodnih je bio i jeste san svakog slobodnog čoveka. Drugačiji, pravedniji svet je moguć ako nastavimo da živimo Fidelov san. Hasta siempre, komadante - navedeno je u telegramu Vulina, saopštio je Pokret socijalista.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Gojković: Fidel Kastro državnik koji je obeležio epohu

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković uputila je danas telegram saučešća predsedniku Nacionalne skupštine Narodne vlasti Kube Huanu Estebanu Laso Hernandesu, povodom smrti Fidela Kastra.

- U ime Narodne skupštine Republike Srbije i u svoje ime upućujem izraze iskrenog saučešća povodom smrti Fidela Kastra, državnika čija je politička figura ostavila prepoznatljiv trag i obeležila jednu čitavu epohu. Vest o odlasku ovog čoveka i lidera primila sam sa žalošću, ali sam duboko uverena da njegovo nepokolebljivo zalaganje za ostvarenje slobodarske vizije i odbranu suvereniteta Kube predstavlja ne samo nasleđe njegovog naroda, već i živu inspiraciju za ljude širom sveta. Molim Vas da porodici Fidela Kastra i narodu Kube u ovom teškom trenutku prenesete izraze dubokog saučešća - navela Gojković u telegramu saučešća, saopštio je Kabinet predsednice parlamenta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zdravko

    26. novembar 2016 | 11:16

    Fidel ce uvek biti simbol slobode za ceo svet. Slava mu.

  • Marija

    26. novembar 2016 | 12:29

    Veliki covek je bio Fidel... Srbija to ceni!

  • mala

    26. novembar 2016 | 12:10

    Fidel Kastra je bio iskren prijatelj Srbije, zato se nasa zemlja saoseca sa tugom Kubanskog naroda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA