TRŽIŠTE BIH PREPLAVLJENO "MEŠANOM DROGOM": Jeziva kombinacija pravi LUDILO u mozgu, stavljaju puding i paracetamol!

Od jednog kilograma čistog kokaina naprave deset kilograma smese koju prodaju kao kokain. Nova grupa psihoaktivnih supstanci obično sadrži sintetske kanabinoide

  • 2

U Federaciji BiH u prvih devet meseci ove godine zabeležen je rast prodaje narkotika, psihoaktivnih supstanci, pokazali su podaci Odseka za hemijsko-toksikološka i fizikalna ispitivanja, veštačenja i istraživanja pri Centru za forenziku Federalne uprave policije (FUP).

POSLE 15 GODINA: Prvi put nije obeležen Dan državnosti BiH (VIDEO)

Tako je u odnosu na isti period 2015. godine testirano 2.716 više uzoraka različitih vrsta droge koju su zaplenile policijske agencije i prosledile na analizu Centru, piše Avaz.ba

Iva Trezner, voditelji Odseka, istakla kako je retkost da policija zapleni čistu drogu.

- Analizama utvrđujemo da se u kokainu nađu čak i puding, sitni šećer, paracetamol, kofein, dakle materije koje fizički podsećaju na kokain. I u tome zaista leže velike opasnosti. Tako kod osoba koje konzumiraju drogu, ovisnika, ako samo za jedan odsto kokain bude čišći, dolazi do smrtnih slučajeva – pojašnjava Trezner.

TUČE DECU, ČUPA I UJEDA VASPITAČICE: U banjalučkom vrtiću ne znaju šta s njim!

Kaže da problem sudovima predstavlja pojava novih psihoaktivnih supstanci.

Foto-ilustracija: Profimedia, ustice.gov Foto-ilustracija: Profimedia, ustice.gov

- One nisu pod zakonskom kontrolom. Zakon o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga u svom sadržaju ima listu opojnih droga i psihotropnih supstanci koje su pod kontrolom. Po tom segmentu, samo ako se te supstance pronađu kod nekoga, on bude krivično gonjen – ističe naša sagovornica. A nove supstance na tržištu pojavljuju se kao gljive posle kiše.

HRABRA MAMA SLAĐANA SAMA RAZOTKRILA PEDOFILA: Slao je devojčicama užasavajuće poruke i snimke (FOTO)

- Dileri, trgovci drogom, bave se svim i svačim. Mešaju svašta, što predstavlja veliku opasnost. To otprilike izgleda ovako - od jednog kilograma čistog kokaina naprave deset kilograma smese koju prodaju kao kokain. Nova grupa psihoaktivnih supstanci obično sadrži sintetske kanabinoide - pojašnjava Trezner.

Preliminarni testovi čistih droga upućuju laborante u kojem smeru da idu. Ako supstanca posredstvom reagensa postaje ljubičasta, stručnjaci pretpostavljaju da se radi o heroinu i u tom smeru poduzimaju naredni korak. Svaka droga ima svoju boju – hašiš postaje crven, kokain plav, ekstazi tamnoplav ili crn...

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kokain se proizvodi od lišća biljke koke koja raste u Južnoj Americi

Beli kristalni prah gorkog okusa koji na jeziku ostavlja osećaj trnjenja.

Najčešće se ušmrkava odmah s papirića u kojem je upakovan ili kroz cevčicu ili slamku koja se može napraviti od papira Odmah nakon ušmrkavanja izaziva snažnu euforiju, snagu, hrabrost, fizički nemir.

NAJPOTRESNIJA VEST SA BALKANA: Senkina ćerka se ubila jer su bile siromašne, sada nema novca ni da je sahrani (FOTO)

Smrti povezane s konzumacijom kokaina najčešće su posledica zastoja srca ili napada koje prati prestanak disanja. Posledica dugotrajnog i redovnog uzimanja većih količina kokaina je i karakteristična paranoidna psihoza tzv. formifikacija - halucinacija da insekti ili zmije gmižu pod kožom

Heroin je derivat morfina, droge koja se proizvodi od opijumskog maka Čist heroin je bijele boje, kao i kokain, ali takav ne ide na tržište.

Da li znate šta je ZAVNOBIH? Ima veze sa današnjim obeležavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U zavisnosti od čistoće smese, odnosno o vrsti i količini supstance koju su dileri dodali Konzumira se ušmrkavanjem, pušenjem (zagrijavanje heroina na aluminijskoj foliji i udisanje njegovih para - tzv. hvatanje zmaja) ili injekcijom (intravenozno) Deluje za 5-8 minuta nakon ušmrkavanja, a intravenozno deluje skoro trenutno i izaziva osećaj euforije Ima najjače svojstvo stvaranja ovisnosti, psihičke i fizičke, poznato do danas. U 97 odsto korisnika ovisnost se javlja u roku kraćem od dvadesetak dana redovne upotrebe.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Opšte posledice dugotrajne zavisnosti su emotivno, fizičko, psihičko i socijalno propadanje. Osim korištenja nečistih igala i ostalog pribora za injiciranje, i seksualni odnosi bez zaštite doprinose prenošenju zaraznih bolesti: hepatitisa B i C, AIDS-a, tetanusa i drugih

Ekstazi je sintetička droga i spada u psihostimulatore. Često ga zovu i bombona, bonkas, eks, ekstaza, ekser, X, golubica, vesela tableta, Adam. Vrlo je popularan među mladima zbog relativno jednostavne nabavke, a pogrešno se smatra stimulatorom dobrog raspoloženja koji nije opasan. Pojavljuje se u obliku malih tableta s različitim utisnutim znakovima po kojima ih korisnici prepoznaju, kao npr. srce, smajlić, golubica, likovi iz crtanih filmova. Najčešće se konzumira gutanjem ili ušmrkavanjem.

STVORILA SE KOLONA VOZILA: Automobili sa tablicama BiH ne mogu da uđu na Kosovo

Uobičajena doza varira između 80 i 160 mg oralno. Početak delovanja, “coming up”, korisnici osjete kao zatezanje vilica, znojenje, sušenje usta, podrhtavanje i ubrzan rad srca. Krvni pritisak raste, kao i tjelesna temperatura. Dolazi do povećanja budnosti i energije, kao i potiskivanja žeđi, umora i sna. Izaziva povišen krvni pritisak, opasnost od infarkta miokarda, gubitak apetita i telesne težine, poremećaj spavanja, a moguća je i pojava psihoze. Osim trenutnog štetnog djelovanja, dokazano je da uzrokuje mutacije i oštećenja na nasljednom materijalu.

Hašiš je uglavnom mehanički izdvojena smola konoplje i oko deset puta je jači od marihuane. Na tržište dolazi u takozvanim pogačama ili u tablama koje podsećaju na smeđi hleb ili na table čokolade.

Za proizvodnju jednog kilograma potrebno je više od 280 kilograma marihuane. Hašiš se, kao i marihuana, puši, za šta narkomani koriste posebno izrađene lulice.

(Telegraf.rs / avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA