1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Masovno prisluškivanje u Makedoniji

26. novembar 2016.

Istraga o višegodišnjem masovnom nezakonitom prisluškivanju u Makedoniji dobija nove dimenzije. Jedan od dva telekomunikaciona operatera sarađuje sa Tužilaštvom, ali drugi, čini se, odbija saradnju.

https://p.dw.com/p/2TGqV
Symbolbild Netzwerk - Netzwerkkabel in einem Serverraum
Foto: picture-alliance/dpa/S. Hoppe

Da li Makedonski Telekom sarađuje sa Specijalnim javnim tužilaštvom (SJO)? Ta dilema ponovo je otvorena nakon poslednje konferencije za novinare SJO u petak 18. novembra, na kojoj je obelodanjen slučaj „Target". Naime, deset aktuelnih i bivših funkcionera Uprave za bezbednost i kontraobavštajni rad (UBK) osumnjičeno je za masovno, nelegalno prisluškivanje.

„Preko sistema za praćenje komunikacije u periodu od 2008. do 2015, protivzakonito i bez sudskih naloga, bila je praćena komunikacija najmanje 4.286 telefonskih brojeva", izjavila je na konferenciji tužiteljka Fatime Fetaj. Prvoosumnjičeni u istrazi je jedan bivši načelnik UBK. Njegovo ime nije saopšteno, ali se pretpostavlja da je reč o Saši Mijalkovu, rođaku bivšeg premijera i lidera vladajuće VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

Među onima koji su prisluškivani bilo je, prema SJO, predstavnika opozicije, biznismena i kritički orijentisanih intelektualaca. Ali na udaru su pre svega bili aktuelni ministri i funkcioneri vladajuće VMRO-DPMNE kao i njihov koalicioni partner, albanska Demokratska unija za integraciju (DUI). Tako je, recimo, bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska bila nezakonito prisluškivana više od 700 dana, bivši ministar saobraćaja Mile Janakieski 800 dana, a lider DUI Ali Ahmeti više od hiljadu dana.

Uloga Telekoma

Saradnja operatora telefonije i Tužilaštva ključna je za dobijanje kompletnih dokaza u okviru istrage o ilegalnom prisluškivanju u Makedoniji – kako o njegovom obimu, tako i o umešanosti samih operatera. U Makedoniji posluju dva telekomunikaciona operatera: Makedonski Telekom, ćerka-firma nemačkog Dojče Telekoma, i VIP koji je u vlasništvu Austrijskog Telekoma. SJO je, međutim, do sada uspela da dođe do podataka o prisluškivanju samo od jednog od njih.

Logo des Mobilfunkbetreibers One.Vip
Foto: P. Stojanovski

U interesu istrage ime operatera se ne saopštava, ali izvori DW govore da saradnju odbija Makedonski Telekom. Dojče vele je kontaktirao njihovu centralu u Skoplju, kao i centralu Dojče Telekoma u Bonu i sa oba mesta dobio isti odgovor: kompanija u celini sarađuje sa nadležnim organima u Makedoniji.

„Prema onome što znamo, Makedonski Telekom u celini sarađuje sa državnim organima i pruža im podršku u istrazi. Svakako da mi na to ohrabrujemo naše kolege iz Makedonije", kažu za DW iz Dojče Telekoma. Iz Skoplja dodaju da oni „na vreme i u celini pružaju odgovore na sve zahteve koje dobijaju od Specijalnog tužilaštva."

Zakonska ograničenja

Izvori DW navode da to međutim nije tako: Makedonski Telekom na sve zahteve SJO odgovara dopisima u kojima tvrdi da „ne raspolaže takvom vrstom informacija", a Dojče Telekom uopšte ne odgovara na zahteve za međunarodnom saradnjom koje upućuje makedonsko Tužilaštvo.

U okviru unutrašnje istrage o prisluškivanju u Makedoniji, Dojče Telekom je u martu dobio izveštaj eksternih eksperata, ali sadržina tog dokumenta ostala je nepoznata – kako za makedonsku javnost, tako i za SJO. Makedonski Telekom i Dojče Telekom odbijaju da ga podnesu na uvid Tužilaštvu – i u Bonu i u Skoplju pozivaju se na zakonska ograničenja.

„Izveštaj eksternih eksperata u internoj istrazi Makedonskog Telekoma je završen i njegovo obelodanjivanje nadležnim državnim organima obavlja se u skladu sa zakonom" – tako glasi odgovor koji nam je stigao iz Makedonskog Telekoma. Na nekoliko puta ponovljeno pitanje Dojče velea da nam objasne koji im to zakon zabranjuje da izveštaj dostave nadležnim državnim organima Makedonije, odgovor nismo dobili.

Namerno izbrisano?

Istraga Specijalnog javnog tužilaštva do sada je pokazala da je makedonska UBK u periodu 2008-2015 masovno, nelegalno prisluškivala komunikacije preko opreme nabavljene od švedskog telekomunikacionog giganta „Eriksona". Takvu opremu poseduju i Makedonski Telekom i VIP. Otkako je afera obelodanjena, službenici UBK uništili su dva od tri takva sistema za prisluškivanje. Zbog toga je SJO pokrenulo postupak protiv dvojice bivših načelnika UBK, kao i bivše ministarke unutrašnjih poslova Jankuloske.

Tužilaštvu su za istragu neophodni tzv. logovi za prisluškivanje, odnosno zapisi koje je oprema „Eriksona" paralelno slala i na servere u UBK kada je vršeno prisluškivanje, i istovremeno na servere operatera. S obzirom na to da je SJO dobilo logove VIP-a, logično je da isti takvi postoje i u Makedonskom Telekomu. Ali oni tvrde da – ne postoje.

„Makedonski Telekom, saglasno Zakonu o elektronskim komunikacijama i Zakonu o praćenju komunikacija, ima zakonsku obavezu da nabavi opremu za praćenje komunikacije i da je stavi na raspolaganje Ministarstvu unutrašnjih poslova, pri čemu Makedonski Telekom nema ni kontrolu nad njom, niti može da je koristi", glasi odgovor Telekoma.

Nikola Ljusev - der frühere Direktor von One.Vip
Nikola LjuševFoto: P. Stojanovski

I dok traje svojevrsni ping-pong kojim se prebacuje odgovornost na onog drugog, Specijalno tužilaštvo pokušava da uz pomoć sudskog naloga dobije pristup logovima o nelegalnom prisluškivanju. Računarski ekspert iz Makedonije koji je želeo da ostane anoniman, kaže za DW da je zaista moguće da Makedonski Telekom nije imao pristup logovima, ali ne isključuje ni mogućnost da su oni izbrisani nakon što se otkrio skandal sa prisluškivanjem.

Smena na čelu VIP-a

Inače, samo par dana nakon što je SJO saopštilo da je dobilo podatke od jednog telefonskog operatera u Makedoniji, VIP je neočekivano odlučio da se svom dugogodišnjem generalnom direktoru Nikoli Ljuševu zahvali na saradnji. U izjavi za DW Ljušev je rekao da se radilo o njegovoj „ličnoj odluci", ali ipak nije objasnio šta je bio povod za nju. Istovremeno, iz centrale Austrijskog Telekoma u Beču, za DW su saopštili da nisu bili ni pod kakvim političkom pritiskom kada su donosili odluku da, nakon ostavke Ljuševa, na njegovo mesto imenuju dugogodišnjeg direktora konkurentskog Makedonskog Telekoma Dimitra Kovačevskog.