MISTERIJA UPOZNAVANJA FIDELA I TITA: Zašto je bivši jugoslovenski predsednik nervirao Kastra (FOTO) (VIDEO)

Uprkos korektnim odnosima koje su imali Tito je nervirao Kastra koji mu je zamerao raskošan način života, na beskrajnim užicima u hrani, piću, skupoj odeći i zabavama.

  • 19

Nekadašnji kubanski predsednik Fidel Kastro, koji je umro sinoć u 90. godini života, nikada nije imao posebno dobre odnose sa predsednikom bivše Jugoslavije Josipom Brozom Titom.

KUBA U SUZAMA: Umro je Fidel Kastro (VIDEO)

Njih dvojica upoznali su se 1969. godine a priča o tome je vrlo zanimljiva. Upoznali su se, naime, zgradi Ujedinjenih nacija tako što je kubanski predsednik prišao Titu kojeg je u tom trenutku veoma poštovao. Ubrzo nakon toga počeli su bilateralni sastanci na Brionima i u Havani.

Uprkos korektnim odnosima koje su imali Tito je nervirao Kastra koji mu je zamerao raskošan način života, na beskrajnim užicima u hrani, piću, skupoj odeći i zabavama.

VAŠINGTON ČEKA VELIKA KAZNA: Fidel Kastro prokleo Ameriku zbog Srbije

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mediji su pisali da je Kastro, koji se oblačio skromno kako bi pokazao bliskost sa radnicima i seljacima, smatrao da nije ispravno što se Tito ponaša kao da je "treći po redu naslednik britanske kraljice".

Pored različitih pogleda na stil života, Kastro je Titu zamerao jer je na neki način izdao revoluciju prodavanjem oružja Fulgenciu Batisti. Inače, Batista je bio siva eminencija u razdoblju od 1933. do 1940. godine na Kubi. Od 1940. do 1944. bio je predsjednik, a drugi put se na vlast popeo kroz puč, vladavši od 1952. do 1959. godine.

Pored ovoga, analitičari navode da postoji još jedna razlog zbog kojeg dvojica lidera nisu bili preterano bliski. Naime, njihov odnos se može povezati s mentalitetima jer je Tito bio stari revolucionar srednjoevropskog kova koji je imao potrebu za promocijom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oduševićete se kada saznate ko je bio Kastrov najveći ljubimac: Ušao je u Ginisovu knjigu rekorda (FOTO)

To je ujedno i razlog zbog kojeg se Tito nikada nije odrekao svog nakita, skupih odela i kompletnog luksuza koji ga je okruživao. Na drugoj strani Kastro je bio klasičan latinoamerički revolucionar.

Jugoslavija i Kuba održale su dobre odnose uprkos tome što su Tito i Kastro imali različite stavove 1979. godine na Samitu nesvrstanih u Havani i to na pitanju odbrane izvornih načela nesvrstavanja.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Pojedini analitičari smatraju da je neslaganje bilo inscenirano kako bi Jugoslavija dobila podršku SAD-a, a Kuba podršku Rusije. Ipak, Castro je bio je jedan od rijetkih političara koji nije prisustvovao Titovoj sahrani.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • toma

    26. novembar 2016 | 11:41

    Sta je bilo,kada bi bilo!?Ostavimo to istoriji i zubu vremena!?Fidel Kastro je sa Cegavarom bi pravi revolucionar! ?Doneli su svome narodu slobodu!?Nisu bombardlovani,nisu vladari ubijani??I dandanas Kuba ima besplatno skolovanje i zdravstvenu zastitu!!A,nezaposlenost je samo tri posto.!?U medicini,pa i u alternativnoj,su u sbetskom vrhu.Jel uvozimo i mi sa Kube vakcinu protiv opake bolesti!Velikanu pocivaj u Bozjem miru!

  • Drugarica

    26. novembar 2016 | 13:42

    Da da se lose ne protumaci tito nije ostavio brione ni vile sinovima i unucima. Sve to je ostalo narodu.

  • Šurak

    26. novembar 2016 | 10:38

    Dosta bre vise o budjavom titu zlotvoru, dajte pocrkajte vise titoisti, ovo su druga vremena, nikoga vise ne zanima kako je bilo pre 60 godina! Imamo mi svojih problema!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA