Požari se iz Izraela proširili na Zapadnu obalu

Beta

26. 11. 2016. u 10:47

Požari koji bukte u Izraelu od utorka, proširili su se tokom noći na jevrejska naselja na Zapadnoj obali a jedno od njih je moralo biti evakuisano

Пожари се из Израела проширили на Западну обалу

Požari koji bukte u Izraelu od utorka, proširili su se tokom noći na jevrejska naselja na Zapadnoj obali a jedno od njih je moralo biti evakuisano, saopštila je danas izraelska policija.Hiljade stanovnika naselja Halamiš kraj Ramale, napustilo je svoje domove, a 45 kuća u njemu je uništeno ili oštećeno vatrom, rekao je policijski portparol.

Požar je takodje izbio kraj naselja Dolev, Alfei Menaše i Kernei Šomron, ali stanovnici nisu evakuisani.

Izraelski i avioni iz Turske, Grčke, Francuske, Hrvatske, Rusije, Kanade, Španije i Azerbejdžana nastavili su da prosipaju tone vode na mesta koja je zahvatila vatra.

Sinoć je stigao i avion supertanker iz SAD koji može da nosi 70 tona vode i danas će im se, kako se očekuje, pridružiti na području brda oko Jerusalima. Avion je poslat na zahtev izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji je objasnio da jedino taj avion može vatru da gasi i noću.

Izraelska policija je saopštila da je uhapsila 14 ljudi osumnjičenih da su podmetnuli vatru, ali nije navela njihov identitet, niti nacionalnu pripadnost.

Izraelske vlasti sumnjaju da se neki od požara mogu povezati sa izraelsko-palestinskim sukobom, dok u gašanju učestvuje 41 vatrogasac Palestinac.

Palestinska uprava poslala je i osam vatrogasnih kamiona. Oni su bili angažovani najviše u Haifi, trećem po veličini gradu u Izraelu odakle se u četvrtak evakuisalo desetine hiljada ljudi, bežeći od vatrenih plamenova koji su bili i po nekoliko metara.

Za sada nema procena o ukupnoj šteti koju su Izraelu naneli ovi požari, najjači od 2010. godine kada je stradalo više od 40 ljudi.

Zbog jakog vetra i suvog vremena vatra se ove nedelje brzo širila. Takvo vreme prognozirano je i za vikend.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije