≫ 

ONI SU UMRLI, A LEKARI NISU KRIVI: Zašto greške doktora već 10 godina ne izlaze na videlo

Za tri godine podneto je 235 prijava za nesavesno pružanje i neukazivanje lekarske pomoći a osuđena je samo 21 osoba, od kojih je samo sedam dobilo kaznu zatvora, od početka ove godine privremeno je oduzeto 30 licenci lekarima

  • 25

Najpoznatiji medijski sudski proces - slučaj Jelice Radović (19) i privatne klinike "Decedra" posle više od deceniju dobio je sudski epilog kojim je ova devojka, koja je preminula od sepse nakon operacije čukljeva u septembru 2006. godine, ponovo umrla. Oslobađajuća presuda za troje lekara, koju je pravosnažno doneo Apelacioni sud u Beogradu, podsetila je na sve slučajeve koji su pod velom sumnje nesavesnog lečenja, a koji su godinama pred sudskom porotom.

 

APELACIONI SUD: Lekari Decedre pravosnažno oslobođeni optužbi

 

ONI SU UMRLI, A LEKARI NISU OKRIVLJENI

 

Jučerašnja odluka podsetila je i na Jelicu Panić (25) iz Paraćina koja je posle laserske intrervencije u "Beoklinici" upala u komu, a zatim umrla. Suđenje je počelo u martu 2014. godine i dosad je više puta odlagano. Suđenje još nije završeno u postupku koji se vodi zbog smrti Ljiljane Arambašić 18) koja je umrla 2002. godine, nakon što je  neadekvatno lečena od upale slepog creva. Naprotiv, suđenje je deset puta odlagano.

 

U maju se navršilo devet godina od početka suđenja grupi lekara za nesavesno lečenje trogodišnje Anje Grahovac, koja je preminula nakon operacije katarakte u klinici Perfekta. Suđenje nije završeno ni u slučaju Teodore Jovanović (5) koja je u septembru 2009. godine primljena na dečje odeljenje bolnice u Valjevu sa bolovima u stomaku, povraćala je i bila malaksala, a vraćena je kući.

 

U moru lekarskih grešaka koje su odjeknule u javnosti bila je i ona koja je odnela šestomesečnu Nataliju Tešić. Ona je umrla od meningitisa u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, gde je na lečenje upućena tek posle tri pregleda u Domu zdravlja "Novi Beograd". Poslednji u nizu je mali Radenko Nikodinović (8) iz Loznice koji je posle preloma ruke umro od gasne gangrene.

 

Foto - Ilustracija: Profimedia

Foto - Ilustracija: Profimedia

 

Ovakvih slučajeva je mnogo... U Srbiji, za razliku od SAD i Hrvatske, naime, ne postoji registar sa prijavama na sumnju u lekarsku greške. S tim u vezi, niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko je propusta načinjeno tokom lečenja. Nezvanično se može čuti da se godišnje u Srbiji zabeleži njih oko 1.000 i nažalost, većina ima za posledicu smrt pacijenata.

 

POTVRĐENO OBDUKCIJOM: Mali Radenko Nikodinović (8) je pogrešno lečen!

 

ZA TRI GODINE PODNETO 235 PRIJAVA PROTIV LEKARA, SAMO 7 OD NJIH DOBILO KAZNU ZATVORA

 

Za većinu neželjnih slučajeva javnost sazna iz medija a zahvaljujući roditeljima i rodbini koji uprkos bolu uspevaju da progovore.  Vrlo često samo na ovaj način primeri  za koje se pretpostavlja da predstavljaju nesavesno lečenje dospevaju na sud, i vrlo ih je malo. Još je manje dokazanih grešaka i samim tim optuženih lekara.

 

Za tri godine, od 2012. do 2015. građani su podneli 235 prijava za nesavesno pružanje i neukazivanje lekarske pomoći, a osuđena je samo 21 osoba, od kojih je samo sedam dobilo kaznu zatvora. 

 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

Utvrđivanje odgovornosti lekara za smrt pacijenta u Srbiji nikad ne traje kraće od decenije, a osuđujuće presude su retkost.

 

Jedan od retkih slučajeva u moru dugotrajnih i konfuznih sudskih procesa u kojima je lekar osuđen jeste slučaj male Mile Andrić (12) zbog čije smrti je Apelacioni sud u Kragujevcu je 14. septembra 2010, posle 12 godina doneo pravosnažnu presudu kojom je dečjem hirurgu Nebojši Zlatanoviću (57) određena osmomesečna zatvorska kazna jer je utvrđeno da nije uradio potrebne preglede i da je prekasno dijagnostikovao zapaljenje creva.

 

Poznavaoci prilika i advokati često govore da u postupcima najveći problem predstavlja postupanje veštaka koji su, pokazala je praksa, u većini slučajeva, na direktan ili indirektan način u vezi sa optuženim lekarima.

 

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 

JASMINKI LEKARI ZAŠILI VAGINU ZA DEBELO CREVO: Kad sam stigla kući, osetila sam čudan miris iz međunožja (FOTO) (VIDEO)

 

LEKARSKA GREŠKA JE TEŠKO DOKAZIVA

 

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić nedavno je povodom smrti malog Radenka priznao da je lekarska greška teško dokaziva, ali se ne slaže s tvrdnjom da veštaci medicinske struke brane svoje kolege lekare kada se nađu pred sudom.

 

- Zdravlje čoveka je veoma složeno i zato svaki slučaj mora da se posmatra zasebno. Nivo kolegijalnosti, kada govorimo o sudskim veštacima, postoji kao i u svakoj profesiji. Međutim, ne bih se složio da lekari prikrivaju krivicu kolega. Postoje slučajevi kada lekar tuži lekara - rekao je  Dinić.

 

Foto: Profimedia/Caia Image

Foto: Profimedia/Caia Image

 

On napominje da javnost uglavnom ne poštuje pretpostavku nevinosti, odnosno da presuđuje pre suda. Dešava se, kaže Dinić, da najbliži srodnici, nezadovoljni ishodom lečenja, optužuju lekare da nisu postupali preofesionalno.

 

- Postoje lekarski propusti, ali ne treba generalizovati problem. Lekarska komora čini sve da bi se taj broj što više smanjio. U prilog tome govori i činjenica da je od početka godine privremeno oduzeto 30 lekarskih licenci - rekao je on.

 

 

"UMALO DA MI SAHRANE ŽIVU BEBU": Vapaj majke koja optužuje LEKARE u SMEDEREVU za NAJGORU NOĆNU MORU!

 

Istina, lekari u Srbiji su najpre na udaru. U ovakvim slučajevima, kada nastupa žalost, na pretpostavku nevinosti se često zabporavlja kao  i  na sve ono što su lekari uradili za pacijenta.  Neretko se zaboravlja i u kojim uslovima lekari rade, kao i kolike su im plate bez obzira na školovanje i odgovornost koju imaju pred pacijentom.

 

Inače, najviše prigovora na lečenje dobijaju hirurzi, zatim ortopedi, ginekolozi, internisti i lekari opšte prakse.

 

Ono što se malo zna, jeste da i sami lekari svoje greške neprestano izučavaju, iako sa strane izgleda drugačije.

 

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tišljer 036

    26. novembar 2016 | 12:21

    Tuga prevelika za porodice preminulh.... strašno koliko ima ne odgovornosti u zdravstvu, gospodo doktori ne zadoravite na zakletvu koju ste dali .! A i ne zaboravite na suze koje će vas pratiti večno. A to da vrana vrani oči ne vadi to je davno poznato. A organizacija oko javnih nabavki od metle preko lekova do magnetnih rezonansi itd pa sve mafije sveta treba da uče od vas dragi doktori..... opet ima i među vama ljudi i svaka im čast .... ali od čistačice koja radi u domu zdravlja portira sestrice pa do hirurga kako je ko navikao neko gleda u kesu neko u flašu neko u rezervoar a neko u kovertu i svi su moralni posle opet izvinite izuzeci a da zlo bude još grđe tako funkcijonišu i policiske ustanove sudovi školstva i naravno od čega riba smrdi....!? Sad da se razumemo ni ja nisam ništa bolji jer sam se uklopio u sistem mora nekako da se funkcioniše ali da je dobro nije i mora mnogo mnogo da se menja ne zbog nas nego zbog budućnosti naše dece.....

  • Sibin

    26. novembar 2016 | 12:07

    Zato sto smo propala drzava a posle kad neko bije ili ubije doktora ide u zatvor!

  • Srboljub

    26. novembar 2016 | 14:35

    Nažalost jesu zaštićeni znam iz ličnog iskustva i ne samo oni. Štite se svi političari, opštinari, policajci, sudije, gangsteri, tajkuni a običan narod služi za strogoću, vežbanje i zezanje. Čast izuzecima ali baš izuzecima a njih smatraju za budale.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA